Tην ύστατη μάχη δίνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 276 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα κρούσματα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να φθάσουν τις 3.000 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι τους 550. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί της πληρότητας των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, που εμφανίζουν μηδέν διαθεσιμότητα. Χαρακτηριστικά:
    Γ. Γεννηματάς: 16 κλίνες - Ο κενές
    Σισμανόγλειο: 14 κλίνες - Ο κενές
    Ασκληπιείο: 12 κλίνες - 0 κενές
    Αγία Όλγα: 9 κλίνες - 0 κενές
    Ελπίς: 6 κλίνες - 0 κενές
Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε άλλωστε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, 30 ασθενείς από την Αττική θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Μάλιστα οι 10 πρώτοι αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα, Κυριακή, 7 Μαρτίου, από το Λαϊκό νοσοκομείο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης: «Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση». Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη. «Την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000». Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα έκανε λόγο για οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.
H πρόβλεψη για τα καταστήματα
Μπορεί τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, ωστόσο σε ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, που δεν γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.  Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος τις αγοράς λέγοντας πως είναι πιο εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου και τον Απρίλιο τα σχολεία. Επίσης, δήλωσε πως θα κάνουμε κανονικό Πάσχα φέτος, ίσως και στα χωριά μας.
«Ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς. Σε ένα 6μηνο το βρετανικό στέλεχος θα είναι το φυσιολογικό. Η μετάλλαξη δεν σκοτώνει προς το παρόν περισσότερο. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απολύτως για τα στελέχη. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο γιατί είναι μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα, όμως τα εμβόλια τις καλύπτουν. Αν χρειαστεί στο μέλλον, τα εμβόλια θα προσαρμοστούν» καθησύχασε ο καθηγητής αναφορικά με τον συναγερμό που έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις.
Το σχέδιο για το 13032
Η πρόβλεψη του καθηγητή Βασιλακόπουλου, φαίνεται να συγκλίνει στην γενικότερη πρόθεση για άνοιγμα της αγοράς. Η 22α Μαρτίου θα είναι κατά τα φαινόμενα η ημερομηνία κατά την οποία θα σηκώσει ρολά το λιανεμπόριο. Οι ειδικοί, που περιμένουν μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα, πολύ δύσκολα θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την πλήρη επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις 16 του μήνα, δηλαδή την επομένη της Καθαράς Δευτέρας.
Τα καταστήματα, σε κάθε περίπτωση θα ανοίξουν υπό υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας και με φυσική παρουσία στο κατάστημα. Κάτι που σημαίνει ότι το click away και το click inside μπαίνουν στο «ψυγείο», με την ευχή όλων να μην ξαναμπούν στις ζωές μας...  Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» κι αντικαθιστά τα δύο προηγούμενα μέτρα για τα ψώνια, είναι η αποστολή SMS στο 13032, το οποίο έχει και χρονική, αλλά και χιλιομετρική διάρκεια.
Με αυτό το μήνυμα οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκονται στην αγορά για 3 ώρες. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να στείλει νέο sms εντός της ίδιας ημέρας, τότε θα λαμβάνει το μήνυμα «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή», κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέπεται μία μετακίνηση το 24ωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους εντός του δήμου τους ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικεία τους. Ωστόσο, θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις για παράδειγμα σε περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει ένα κατάστημα που να καλύπτει κάποια ανάγκη στην ακτίνα 2 χιλιομέτρων ή μέσα στο δήμο, οπότε και θα υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί κάποιος εκτός ορίων.

ethnos.gr