Αισιόδοξα μηνύματα αλλά και νέα δεδομένα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού δίνουν τα αποτελέσματα μελετών στις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με αυτές, ο ιός δεν φαίνεται να γίνεται πιο επιθετικός, έχει «σταθερές περιοχές» στις οποίες μπορούν να εστιάσουν οι ειδικοί για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου, ενώ εντοπίστηκε μετάλλαξη που πιθανόν να οδηγήσει σε εξασθένηση τον ιό.
Οπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ερευνητές των ΗΠΑ εντόπισαν σε μεμονωμένο περιστατικό, απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος του ιού. Η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και τελικά εξαφάνιση του SARS το 2003. Αλλη αναφορά από τις ΗΠΑ αφορά σε μελέτη 7.500 ασθενών ανά τον κόσμο. Οι ερευνητές ανίχνευσαν περίπου 200 μεταλλάξεις και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
Οι περισσότερες αφορούσαν ασθενείς από χώρες οι οποίες χτυπήθηκαν περισσότερο, που καταδεικνύει σημαντική παγκόσμια διασπορά του ιού στα πρώτα στάδια της επιδημίας. Ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019, και είναι πολύ απίθανο να βρίσκεται σε κυκλοφορία πριν εντοπισθεί σε ανθρώπους. Μεταλλάσσεται λιγότερο από τη γρίπη, και δεν φαίνεται να γίνεται πιο επιθετικός και πιο μεταδοτικός. Τέλος, κάποιες περιοχές του ιού παραμένουν σταθερές –παρά τις μεταλλάξεις– και πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων.
Αναφορικά με την πορεία της νόσου στη χώρα μας, χθες, ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 2.678. Διασωληνωμένοι παραμένουν 33 ασθενείς και 85 έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Στο αριθμό των θυμάτων της νόσου προστέθηκε χθες ένας ασθενής που έχασε τη μάχη. Συνολικά 148 ασθενείς έχουν καταλήξει. Σχολιάζοντας τη συρροή κρουσμάτων σε υγειονομική μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε αναμενόμενα τα συμβάντα σε δομές υγείας, καθώς πρόκειται για χώρους που καθ’ υπερβολήν οι Αρχές είναι σε επαγρύπνηση και ελέγχονται συνέχεια. «Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα σε δομές υγείας στην επόμενη φάση, γιατί θα ελέγχουμε περισσότερα άτομα», επεσήμανε ο καθηγητής, ενώ ανέφερε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες το 70% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται σε υγειονομικές μονάδες. Ο καθηγητής επέστησε την προσοχή στην τήρηση αυστηρών κανόνων προστασίας των ασθενών κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου, σημειώνοντας ότι «το επισκεπτήριο σε αυτές τις δομές είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε σαν να πηγαίνουμε σε εκκλησία. Με πολύ σεβασμό και ιερότητα στον χώρο και στην τήρηση των μέτρων υγιεινής γιατί μπορεί άθελά μας να μεταφέρουμε τον ιό».
Εν τω μεταξύ, στο ποσό των 89,1 εκατ. ευρώ έφτασαν οι δωρεές προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, χθες, ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, 865 φορείς, Οργανισμοί, ιδιώτες αλλά και κράτη (Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν κάνει δωρεές στο ΕΣΥ που αφορούν 1.228 μόνιτορ και 595 κλίνες για ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες, 177 φορεία, 172 φορητού αναπνευστήρες και 144 αντλίες έγχυσης φαρμάκων. Παράλληλα, δωρίστηκαν περισσότερες από 20.000.000 μάσκες και 330.000 χειρουργικές στολές. Επιπλέον, 226 φορείς, Οργανισμοί και ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους 8,8 εκατ. ευρώ για τις οποίες αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)