Την Άγκυρα επισκέπτεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον οποίο θα συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και την πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016.
Στις εξελίξεις στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως μόνο το πεντάμηνο Μαΐου - Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 200% και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα κινηθεί μαζί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο», για τη διεθνοποίηση του μεγέθους του προβλήματος.
Για την επίσκεψή του στην Τουρκία ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε πως «δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη».
Όπως τόνισε, «αν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε». «Όμως είναι θέμα βούλησης της ίδιας της Άγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, διαύλους επικοινωνίας να διασφαλίσουμε, σύστημα συνεργασίας να διαμορφώσουμε, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας» υπογράμμισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ