Σε δέκα ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας καθώς - όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας - επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα.
Πρόκειται για Ελληνίδα, που σχετίζεται με το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα, μέλος ομάδας που ταξίδεψε σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Σε ό,τι αφορά το ένατο κρούσμα, η κατάστασή του είναι ακόμα σοβαρή αλλά ελεγχόμενη. Ο ασθενής παραμένει μη διασωληνωμένος.
Έκτακτα μέτρα σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο
Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή έκτακτων προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εξαπλωσης του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο, μετά και την επιβεβαίωση ένατου κρούσματος στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (όλων των βαθμίδων) σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο και πως απαγορεύονται οι συναθροίσεις (αθλητικές και καλλιτεχνικές), για τις επόμενες 48 ώρες.
Κλειστά θα μείνουν σήμερα Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή, το δημοτικό βρεφοκομείο Πάτρας, οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα ΚΑΠΗ του δήμου Πατρέων. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «η απόφαση ελήφθη μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και αφορά το κρούσμα κορωναϊού στην περιοχή».
Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν το επόμενο 48ωρο.
Κικίλιας - Σπαν: Συντονισμός για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των αρχών των κρατών-μελών για το ζήτημα του κορωνοϊού υπογράμμισαν στο μεταξύ οι υπουργοί Υγείας της Ελλάδας Βασίλης Κικίλιας και της Γερμανίας Γενς Σπαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εν όψει του δεύτερου έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. την Παρασκευή.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στο πρώτο έκτακτο συμβούλιο ο Έλληνας υπουργός Υγείας, για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την επιστημονική εποπτεία κρουσμάτων της νόσου COVID-19.

naftemporiki.gr