Η«μάχη» του εργασιακού νομοσχεδίου αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ακολουθήσει την Τετάρτη ψηφοφορία. Η κυβέρνηση εστιάζει σε μια σειρά θετικών διατάξεων του νομοσχεδίου -άδεια στους νέους πατέρες, δικαίωμα «αποσύνδεσης» στην περίπτωση της τηλεργασίας, προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης στους χώρους δουλειάς- και κατηγορεί την αντιπολίτευση για στείρα άρνηση.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τη «μητέρα των μαχών» και κάνει λόγο για ρυθμίσεις που ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση του οκταώρου και πλήττουν το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Κριτική σε διατάξεις του νομοσχεδίου ασκούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Την Τετάρτη στη Βουλή αναμένεται να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, καθώς για διαφορετικούς λόγους σχετικό αίτημα θα καταθέσουν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό η αντιπολίτευση θα «αναγκαστεί» να ψηφίσει ένα μέρος των διατάξεων. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει την κριτική της στις ρυθμίσεις που προβλέπουν διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις.
Επίσης βάζει στο «στόχαστρο» διατάξεις που αφορούν την κυριακάτικη απασχόληση και τις υπερωρίες. «Κάνουμε βήματα μπροστά. Κάνουμε βήματα με τα οποία η Ελλάδα εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής.
Αλ. Τσίπρας: Στην επίθεση
«Πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε επιθετικά, όχι αμυντικά» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση που είχε με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε επισφαλείς συνθήκες. Παράλληλα σημείωσε ότι «η κυβερνητική προπαγάνδα στο θέμα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά έχει βαλτώσει, αφού σε ποσοστό 80% οι πολίτες είναι αρνητικοί στις αλλαγές που προσπαθεί να επιβάλει». Σε υψηλούς τόνους κριτική άσκησε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που τόνισε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «εκθεμελιώνεται το εργατικό δίκαιο».

naftemporiki.gr