Ξεκινούν σήμερα οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και πάλι την τηλεκπαίδευση, ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Παρά το γεγονός ότι στην επιτροπή των ειδικών υπήρξαν και πάλι διαφορετικές απόψεις, η πλειοψηφία επιβεβαίωσε την απόφαση που είχε ληφθεί στις αρχές της εβδομάδας κι έτσι οι μαθητές των μικρών τάξεων είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στα θρανία.

Άγνωστο παραμένει πότε θα δοθεί το πράσινο φως για να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια καθώς οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να εκτιμήσουν επιδημιολογικά την κατάσταση.

Τα μέτρα για επιστροφή στα σχολεία

Η επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείου – δημοτικών στις τάξεις θα γίνει με επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κοροναϊό, τα οποία θα κινηθούν σε δύο άξονες: τον συγχρωτισμό των κηδεμόνων και συνοδών των παιδιών και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και όσων συνοδεύουν τα παιδιά στις σχολικές μονάδες, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο.

Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Για τους εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κοροναϊού.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

Κωδικός μετακίνησης 4

Για τη μετάβαση ανήλικων τέκνων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών από και προς τις σχολικές μονάδες, λόγω του γενικού lockdown από το Σάββατο το πρωί, επιτρέπεται από γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου.

Η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια, παρέχεται από τον Διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας περιέχει δε το ονοματεπώνυμο του μαθητή, τον τόπο κατοικίας και τη διεύθυνση του σχολείου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης του μαθητή.

Προβληματισμός για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Πάντως, όσον αφορά στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι για τουλάχιστον μια εβδομάδα ή ακόμα και δέκα ημέρες.

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες της χώρας μας, ότι θέλουν να περάσουν οι μέρες και να έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

Η εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί Τρίτη ή Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

(in.gr)