Έκλεισε η αυλαία των εμπλεκομένων πολίτικων προσώπων στην υπόθεση της Novartis, με απαλλακτικό βούλευμα για τον νυν βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Ομόφωνα το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και απαλλάσσει τον Ανδρέα Λοβέρδο από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικά με την υπόθεση της Νοvartis.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν το τελευταίο πολιτικό πρόσωπο που βρισκόταν υπό έρευνα από τη δικαιοσύνη, ενώ για τα υπόλοιπα 9 είχαν εκδοθεί πράξεις αρχειοθέτησης από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος σύμφωνα με πληροφορίες επισημαίνεται «ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως  17.5.2012».

Επιπλέον οι δικαστές δεν διέγνωσαν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού για την υπερτιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων της Novartis, αφού όπως αναφέρουν, από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων , δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη  επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό του βουλεύματος οι δικαστές αναφέρονται και στους προστατευόμενους μάρτυρες με τις κώδικές ονομασίες  «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» σημειώνοντας  ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες ,με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας , ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής , οι ίδιοι δε , δεν ήταν ούτε αυτόπτες , ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Έτσι, όλα τα στοιχεία οδήγησαν τους δικαστικούς λειτουργούς στην απαλλαγή του κ. Λοβέρδου.

ethnos.gr