Περιστατικά όπως αυτά στις εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα αποδοκιμάζονται ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επανάλαβε ότι η εφετινή Ανάσταση και το Πάσχα θα είναι διαφορετικά.
«Δεν θα πάμε στα χωριά μας, ενώ οι εκκλησίες θα είναι κλειστές. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Κρατάμε την πίστη μέσα μας και αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό. Για να βγούμε από την υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Για να μην γκρεμίσουμε τώρα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».
Ζήτησε από όλους να μην παρασυρθούν από την άνοιξη και να μείνουν σπίτι. Επίσης διευκρίνισε πως δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τον εορτασμό της Ανάστασης. «Θα γιορτάσουμε λίγες εβδομάδες αργότερα την πρώτη νίκη κατά του νέου κορωνοϊού» είπε.
Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση εξετάζει την στρατηγική της εξόδου και της επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί, υπογράμμισε. «Τίποτα δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί» εξήγησε.
Σε ερώτηση για το εάν έχει ενδείξεις η Ελλάδα για προοώθηση μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, σημείωσε: «Δεν αποκλείουμε το να επιχειρήσει να επαναλάβει η Τουρκία αυτό που έκανε στον Έβρο αυτή τη φορά στα ελληνικά νησιά. Βλέπουμε μία κινητικότητα στις απέναντι ακτές και γνωρίζουμε ότι είναι σε έξαρση ο κορωνοϊός στη γειτονική χώρα. Εμείς είμαστε πάντα σε ετοιμότητα».
Πώς ενισχύεται το ΕΣΥ
Για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνονται οι ΜΕΘ και πραγματοποιούνται σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.
Όπως είπε οι ΜΕΘ έχουν ήδη αυξηθεί από 565 σε 979 δηλαδή αύξηση 73% και συνεχίζεται η προσπάθεια. Παράλληλα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2789 προσλήψεις εκ των οποίων 363 ιατρικού προσωπικού και 2426 νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού.
Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση 500 κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα παρέχουν κατ' οίκον υπηρεσίες και θα λαμβάνουν δείγματα βιολογικού υλικού από πρόσωπα που μπορεί να έχουν προσβληθεί. Επίσης σημείωσε ότι δημιουργήθηκε μητρώο ασθενών κορονοϊού ώστε τα απαραίτητα δεδομένα να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων.

naftemporiki.gr