Από σήμερα ανοίγουν ξανά ολόκληρες κλινικές Covid, στα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίες είχαν κλείσει, ανέφερε σε συνέντευξή της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη,  επεσήμανε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, καθώς από 5 έγιναν 45, μέσα σε επτά ημέρες, Αυτό σημαίνει όπως σημείωσε «ότι δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας», εκτιμώντας παράλληλα ότι το σύστημα υγείας θα αρχίσει να πιέζεται, όμως όχι ακόμη σε επίπεδο ΜΕΘ.
«Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα φετινά Χριστούγεννα και το ρεβεγιόν, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε ότι εάν οι εμβολιασμένοι δεν φτάσουν στο 80% στα τέλη Αυγούστου και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του καθηγητή Μαγιορκίνη για τέλος Δεκεμβρίου «θα ερμηνεύετε μόνοι σας την εξέλιξη των γεγονότων». Υπογράμμισε μάλιστα ότι εάν το τείχος ανοσίας χτιστεί έως τον Δεκέμβριο, θα γίνει «χαμός» στα νοσοκομεία τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά την πιθανότητα χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, δήλωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%.
«Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι», εκτίμησε.
Αναφερόμενη στους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορωνοϊό, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι είναι πάνω από 5% με 7%, ποσοστό που ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης.
Σε δυο κατηγορίες χωρίζονται οι εμβολιασμένο, με την πρώτη να αφορά όσους δεν είχαν προλάβει να συμπληρώσουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό τους,  που αποτελούν και την πλειοψηφία. Ωστόσο, τα συμπτώματα που εμφάνισαν δεν είναι πολύ σοβαρά, ενώ για όσους εισήλθαν στο νοσοκομείο πλήρως εμβολιασμένοι, η κ. Παγώνη τόνισε ότι βρίσκονται στο «παραθυράκι» του 10% με 12%, διότι τα εμβόλια καλύπτουν μέχρι περίπου 90% ανάλογα με το σκεύασμα αλλά και τον τύπο του οργανισμού.
Επεσήμανε ωστόσο ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν, με μεγάλες πιθανότητες, οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

naftemporiki.gr