Την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca, ανακοίνωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.
Σημείωσε ότι την Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το εμβόλιο της ΑΖ για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και πως «τα ραντεβού είναι αρκετά, κάποιος που θα κλείσει αύριο ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «είχαμε την απόφαση για άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson» και τα δεδομένα από τις ΗΠΑ δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον ΕΜΑ- η απόφαση ήταν κοινή μετά από λεπτομερή έλεγχο των περιστατικών με παραμέτρους κίνδυνου και κατά φύλο και κατά ηλικίες».
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αριθμός των περιστατικών ήταν 15 σε 7,9 εκατ. δόσεις, και εντοπίστηκαν σε γυναίκες με ηλικία 18 -49 ετών. Και επανελήφθη ότι «τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών», ωστόσο πάντα θα συνεχίζεται η επιτήρηση κι αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν τη θέση έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της επιτήρησης.
«Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα, η Επιτροπή των Εμβολιασμών γνωμοδότησε την άρση των περιορισμών στη χορήγηση του εμβολιου της J&J στην Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας ότι «είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο και θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω φυσικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια».
Για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση. «Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό είναι εφικτό», είπε.
Για την άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30-39 ετών, στην οποία βρίσκονται γυναίκες «στην κατάλληλη -και στη χώρα μας- ηλικία αναπαραγωγής». Η ίδια είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει. Κατόπιν, τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99,9% είναι ασφαλή στην κύηση. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση κι αυτών των εμβολίων κατά την κύηση», είπε, σημειώνοντας ότι τηρούμε «στάση αναμονής για λίγο έως τη στιγμή που θα έχουμε πλήρη στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ