Το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική μελέτη το 15% των παιδιών στη χώρα μας εμφανίζει τέτοιου είδους συμπτώματα. Αποκαλυπτική είναι, μάλιστα, εμπειρία που καταθέτει στο OPEN TV ένας νεαρός άνδρας που ήρθε αντιμέτωπος με το πρόβλημα και τώρα παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης.
«Ο μέσος όρος που καθόμουν μπροστά από μία οθόνη ήταν 15 ώρες. Ήμουν σε έναν δικό μου κόσμο που είχα ασφάλεια, έλεγχο και ελευθερία. Η οθόνη με ερέθιζε με όμορφο και υπερβολικό τρόπο» ανέφερε αρχικά. «Με την οικογένειά μου απομονώθηκα πολύ, τους εκμεταλλεύτηκα και μου παρείχαν τα πάντα. Πίστευαν ότι σπούδαζα και εγώ καθόμουν μπροστά στον υπολογιστή και έπαιζα» πρόσθεσε.
Το 15% των παιδιών που σερφάρουν στο διαδίκτυο για περίπου 6 ώρες τη μέρα είναι ηλικίας 12 ετών και εμφανίζουν ακόμη και επιθετική συμπεριφορά. «Ας τολμήσει κάποιος γονιός να σταματήσει το παιδί όταν ξεκινάει και είναι σε μία έκσταση. Είναι σαν να παίρνεις από τον χρήστη ναρκωτικών τη δόση του» τονίζει στο Open TV ο σύμβουλος απεξάρτησης Δαμιανός Δουϊτσης.
«Απειλούν με διάφορους τρόπους. Ακόμη λένε ότι μπορεί να αυτοκτονήσουν έτσι ώστε ο γονέας να κάνει πίσω προκειμένου το παιδί να συνεχίσει να κάνει ότι έκανε» λέει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού Κωνσταντίνος Σιώμος. Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρόληψη είναι ο σημαντικός παράγοντας για να αποφευχθεί ο εθισμός στο διαδίκτυο.

ethnos.gr