Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη, δημιουργώντας πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που εκτείνεται έως την Παλλήνη. Από την φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα έχει καεί άγνωστος αριθμός σπιτιών στο Ντράφι, την Ανθούσα κά.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν μέτωπα σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι και σε κάποια σημεία στον Γέρακα, ενώ στο σημείο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το έργο των δυνάμεων. 

Η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με κύριο βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα, έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιοριστούν τα μέτωπα, ωστόσο η ταχύτητα, η ένταση των ανέμων και η συνεχής αλλαγή κατεύθυνσής τους, δημιουργούσαν συνεχώς μέτωπα και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων. 

«Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα», είπε  ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Τετάρτης.  «Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα», πρόσθεσε. 

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη.  «Πρώτη προτεραιότητα, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο.

Επίσης, έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχει θέμα διαρροής φυσικού αερίου

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου, σημειώνεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής, όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, κατά το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν τη νύχτα

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Επιπλέον στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, κατά τη διάρκεια της νύχτας στάλθηκαν πέντε μηνύματα για εκκένωση περιοχών. Συγκεκριμένα, στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης, στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι. Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Ποιες δυνάμεις επιχειρούν

Από τις έξι το πρωί ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.  Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα- Τρία Canadair 415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell 214 και ένα BK 117 (για τον συντονισμό)- και υπάρχει κινητοποίηση για άλλα 4 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ΄όπως είπε ο κ. Αρτοποιός.

Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν είναι ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά που μαίνεται η πυρκαγιά, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Ακολουθεί και το 2ο κύμα πτητικών μέσων.

Επίσης, επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων.

Διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική οδό

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Πεντέλη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό, από τον κόμβο Κηφισίας έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Επίσης, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στον Σταυρό της Αγ. Παρασκευής, στη Λ. Σπάτων και στις οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από τις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει στο Ενιαίο Συντονιστικο Κέντρο του ΕΚΑΒ.

Πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα:

Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη 

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

naftemporiki.gr