Το καμπανάκι του κινδύνου για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων του κοροναϊού χτύπησε ηχηρά μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την Τρίτη, για 3.739 επιβεβαιωμένες μολύνσεις της νόσου Covid-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες.
Ακόμη, πολλές περιοχές της χώρας «βράζουν», σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, και οι ειδικοί προειδοποιούν πως έρχεται πολύ δύσκολος χειμώνας.
Η πίεση στο ΕΣΥ πλέον είναι παραπάνω από εμφανής, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει τη λειτουργία νέων ΜΕΘ σε νομούς της Μακεδονίας για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ τα νέα για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα+ που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στη Βρετανία δεν είναι ενθαρρυντικά.
Η μεταδοτικότητά του, που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις είναι 10% με 15% μεγαλύτερη από την αρχική μετάλλαξη που είχε κυριαρχήσει στον κόσμο, ανησυχεί τους ειδικούς που προς το παρόν παρακολουθούν το φαινόμενο.
Καμπανάκι για τη Βόρεια Ελλάδα
Η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την αύξηση των κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανησυχούν τους ειδικούς. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη που χθες καταγράφηκαν ακόμα 574 νέα κρούσματα, τριψήφιο αριθμό μολύνσεων «δίνουν» η Ημαθία με 172, η Μαγνησία με 141, η Πιερία με 128 και η Πέλλα με 119 και η Λάρισα με 270 νέες μολύνσεις.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τα λύματα που δίνουν αύξηση του ιικού φορτίου σε οκτώ από τις δώδεκα περιοχές που έγινε η έρευνα. O Βόλος παρουσιάζει αύξηση 176% και η Αλεξανδρούπολη 50%, κάτι που θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε άνοδο των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Για αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αλλά και για ανησυχητική αύξηση των θανάτων, ενώ τόνισε ότι το επίκεντρο αυτής της εξέλιξης είναι η Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανέφερε, το γεγονός αυτό σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.
Η κ. Παγώνη για ακόμη μια φορά έκανε έκκληση τόσο σε ηλικιωμένους, που συνήθως έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, όσο και στους νέους που δεν είναι άτρωτοι, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε τέσσερις απώλειες.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ακόμα πως η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα+ που φαίνεται ακόμα πιο επιθετική, σε συνδυασμό με τη γρίπη, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση τους επόμενους μήνες.
Η πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί σε αλλαγές στη λειτουργία των νοσοκομείων
Η έξαρση της πανδημίας «χτύπησε» το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας, το οποίο αποτελείται από δύο Μονάδες, των Γιαννιτσών και της Έδεσσας. Με απόφαση λοιπόν του υπουργείου Υγείας, στα Γιαννιτσά θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ με στόχο την καλύτερη υγειονομική διαχείριση των ασθενών Covid.
Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν, στα Γιαννιτσά θα λειτουργούν 12 κλίνες. Οι δέκα για αποκλειστική χρήση ασθενών Covid και οι άλλες δύο για άλλα περιστατικά.
Όσον αφορά το τη νοσοκομειακή μονάδα της Έδεσσας, εκεί θα αναπτυχθούν τρεις κλίνες (ΜΑΦ) για την εξυπηρέτηση των τακτικών και έκτακτων περιστατικών που χρήζουν φροντίδα κατόπιν χειρουργικής αντιμετώπισης, με την ΠΟΕΔΗΝ ωστόσο να προειδοποιεί ότι ο ένας εντατικολόγος που έχει μείνει στο νοσοκομείο της Έδεσσας δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αυτές της μονάδες.
«Με 12 κλίνες ΜΕΘ και 3 κλίνες ΜΑΦ, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αναστολής των λειτουργιών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας αλλά, αντιθέτως, το Υπουργείο Υγείας, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες, εξορθολογιστικές παρεμβάσεις με στόχο την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες της Πέλλας και των όμορων περιοχών και με απόλυτο σεβασμό τόσο στις ανθρώπινες δυνάμεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, όσο και στους διατιθέμενους πόρους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ.Υγείας.
Τσακρής: «Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας»
Ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑI, ο Αθανάσιος Τσάκρης είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».
Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.
Σαρηγιάννης: «5.000 κρούσματα ημερησίως τον Νοέμβριο εάν δεν πάρουμε νέα μέτρα»
Δυσοίωνη ήταν η εκτίμηση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας αφού, την Τρίτη (19/10), ανέφερε πως θα υπάρχουν «5.000 κρούσματα ημερησίως τον Νοέμβριο εάν δεν πάρουμε νέα μέτρα».
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος επεσήμανε πως «μέσα στον Νοέμβριο θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», προσθέτοντας πάντως ότι πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν θα επαληθευτούν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.
Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα, θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε», όπως τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ακόμα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής δήλωσε ότι «από τις 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία» όσον αφορά στα κρούσματα της νόσου COVID-19.
Η παραλλαγή Δέλτα+ προκαλεί νέους πονοκεφάλους
Η νέα παραλλαγή του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» στη Βρετανία προκαλεί νέο υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 το τελευταίο τρίμηνο. Οι φόβοι των ειδικών είναι αυτή η νέα παραλλαγή να καταφέρει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες και να φτάσει και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η παράλλαξη αυτή (που οι επιστήμονες λένε Δέλτα+) θα μπορούσε να είναι έως και 10% πιο μολυσματική από την μετάλλαξη Δέλτα.
Το γεγονός πως είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με τα αυξημένα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία είχε ως αποτέλεσμα ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής αρχής τροφίμων και φαρμάκων (FDA) να ζητήσει επείγουσα έρευνα για την συγκεκριμένη παραλλαγή.
Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις δύο ειδικών στους Financial Times προκαλούν προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, ο Jeffrey Barrett και ο Francois Balloux λένε ότι η AY.4.2 (Δέλτα plus) μοιάζει να είναι 10% – 15% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στον κόσμο.
Αν μάλιστα τα αρχικά στοιχεία επιβεβαιωθούν ή AY.4.2 ίσως είναι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη κοροναϊού από την αρχή της πανδημίας, επισημαίνει ο Balloux.
«Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το στάδιο», συμπλήρωσε. «Η Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην οποία κινήθηκε έτσι, και ακόμα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η αύξηση της είναι ένα τυχαίο δημογραφικό γεγονός».
Η AY.4.2 «είναι πιθανό να αναβαθμιστεί σε μετάλλαξη υπό έρευνα», συμπλήρωσε, και αν αυτό γίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα της δώσει όνομα από ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου με βάση το σύστημα ονοματοδοσίας του.

(in.gr)