H ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται φέτος και του χρόνου με ρυθμό σαφώς ψηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε., ωστόσο η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται εύθραυστη και ενέχει κινδύνους. Αυτό επισημαίνει η καλοκαιρινή οικονομική έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν και αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς και τη συνολική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε σχέση με την Ελλάδα, η Κομισιόν αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αυξηθεί 2,1% (2,2% η προηγούμενη πρόβλεψη του Μαΐου), ενώ αφήνει αμετάβλητη την αύξηση για το 2020 στο 2,2%.
Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη χώρα μας υπογραμμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης των δημόσιων δαπανών. Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που οφείλεται και στις παροχές του Μαΐου, και στην αύξηση των κατώτατων μισθών αναμένεται να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση των εξαγωγών στην ανάπτυξη.
Σχετικά με τους κινδύνους, αυτοί εστιάζονται σύμφωνα με την έκθεση στην ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού, δηλαδή τη μείωση των δημόσιων δαπανών.
Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Επιτροπή προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα είναι 1,2% φέτος και 1,4% το 2020. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για έβδομη συνεχή χρονιά. Πάντως σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαΐου, η Κομισιόν κατέβασε οριακά την εκτίμηση για την ανάπτυξης για το 2020 από το 1,5% στο 1,4%.
Η έκθεση αναφέρεται και στους κινδύνους που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, που είναι τόσο γεωπολιτικοί όσο και ενδοκοινοτικοί. Οι γεωπολιτικοί έχουν να κάνουν με τις τριβές στον παγκόσμιο εμπόριο, τις πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν, ενώ οι ενδοκοινοτικοί έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα του Βrexit.

naftemporiki.gr