Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα αυτή την ώρα σε ορισμένα από τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική.
Όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το «βόρειο» κομμάτι της φωτιάς, δηλαδή στην περιοχή της Μαλακάσας, και της Σφενδάλης έχει οριοθετηθεί.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές μιλούν για ύφεση και απουσία ενεργού μετώπου, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η φωτιά προτού υπάρξουν αναζωπυρώσεις.
Αντιθέτως, εκτός ελέγχου παραμένουν οι εστίες σε Άγιο Στέφανο, Πευκόφυτο, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. 
Υπάρχει μια εικόνα σχετικής ύφεσης αλλά ακόμα η κατάσταση κρίνεται πολύ επικίνδυνη υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, επισημαίνουν από την Πυροσβεστική.
Στην Εύβοια βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις κατάσβεσης στη Λίμνη, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο που απασχολεί βρίσκεται κοντά στην περιοχή ανάμεσα στα Βασιλικά και το Μαντούδι.
Τα αεροπλάνα και οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα μέτωπα της Εύβοιας έδωσαν τη λύση σε όλο το νυχτερινό θρίλερ και παράλληλα μια ανάσα σε πυροσβέστες, εθελοντές και μηχανήματα που δουλεύουν μέρες τώρα ακατάπαυστα.
Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε πριν λίγο μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό. Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που γινόταν όλη τη νύχτα και χθες το απόγευμα.
Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.
«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.
Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία, το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».
Στην Ηλεία υπάρχουν ενεργά μέτωπα και μεγάλες αναζωπυρώσεις στις περιοχές Λιναριά και Νεμούτα, ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.
Καλύτερη είναι η εικόνα σε Μεσσηνία και Μάνη, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα ενεργά μέτωπα αλλά μικροεστίες. Παρόλα αυτά, παραμένει η ανησυχία για αναζωπυρώσεις όσο θα ενισχύονται οι άνεμοι.
Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν μάχη στην Ανατολική Μάνη, για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το Γύθειο και άλλες κατοικημένες περιοχές του δήμου».
Όπως πρόσθεσε, «από τις 7:30 σήμερα, ένα ελικόπτερο συνδράμει τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής και αυτό μπορώ να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι το πιο κρίσιμο σημείο είναι η περιοχή γύρω από το Γύθειο, ώστε να μην μπει η φωτιά μέσα στην πόλη».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουμε και άλλες εστίες που εντοπίζονται στις περιοχές Αγερανός, Βαθύ, καθώς και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Σμύνους, όπου και εκεί επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, ο Θεόδωρος Βερούτης «θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι θα κριθεί, τόσο από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και τα μέσα που θα διαθέσει, όσο και από τις δικές μας προσπάθειες, το κατά πόσο η φωτιά θα μπει σε ύφεση».
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν χθες, ώστε να μην εισέλθει το πύρινο μέτωπο μέσα στο Γύθειο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ήταν πολύ σημαντική η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, που κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες και να τις κρατήσουν μακριά από την πόλη».
Σχετικά με τον αν προκλήθηκαν ζημιές στην πόλη, ο κ. Βερούτης ανέφερε ότι «η φωτιά έφθασε πολύ κοντά στο Γύθειο, αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω, δεν κάηκαν σπίτια, χωρίς όμως να αποκλείω το ενδεχόμενο, να έχουν προκληθεί κάποιες ζημιές σε αύλειους χώρους».
Όσον αφορά την φιλοξενία των κατοίκων, τόσο του Γυθείου, όσο και άλλων περιοχών, που έφυγαν από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς, ο Θεόδωρος Βερούτης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «φρόντισαν για αυτό ο δήμος Ανατολικής Μάνης, ο στρατός, ο δήμος Ευρώτα και όλοι μας, ενώ και ο δήμος Σπάρτης ήταν έτοιμος για να συνδράμει».
Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Από χθες έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο.
Εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια, 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.
ΑΔΜΗΕ-Χωρίς προγραμματισμένες περικοπές η ηλεκτροδότηση
Δεν υλοποιούνται προς το παρόν προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος, ανέφεραν σήμερα πηγές του ΑΔΜΗΕ, καθώς ήδη από χθες το απόγευμα όλα τα φορτία του Συστήματος είναι διαθέσιμα από την πλευρά του Διαχειριστή. Ωστόσο για όσο διάστημα παραμένει ο κίνδυνος από την πυρκαγιά, υπάρχει ετοιμότητα για περικοπές φορτίου προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε Αττική, Πελοπόννησο, Εύβοια, από βλάβες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πυρκαγιά και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στο δίκτυο.
Ελεύθεροι οι δύο προσαχθέντες στον Άγιο Στέφανο
Στο μεταξύ ελεύθερα αφέθηκαν τα δύο άτομα που είχαν προσαχθεί χθες το απόγευμα από την περιοχή του Αγίου Στεφάνου ως ύποπτα για εμπρησμό.
Είχαν βρεθεί να έχουν στην κατοχή τους μπιτόνι με καύσιμο. Μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ για να εξεταστούν και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ανάμειξη στην πυρκαγιά αλλά μετέφεραν το καύσιμο για να εφοδιάσουν γεννήτρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ