Βελτιώνεται σταθερά η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και το γεγονός πως χρηματοδοτήθηκαν από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους πίνακες κατάταξης, η Ελλάδα έχει ανέβει στην 8η θέση (με ποσοστό 56%) ως προς τις συνολικές πληρωμές (συνυπολογισμένων των προχρηματοδοτήσεων), από τη 12η θέση (με ποσοστό 38%) τον Ιούλιο 2019. Επιπλέον, όσον αφορά τις ενδιάμεσες πληρωμές, είναι 13η (με ποσοστό 44%) ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε., πέντε θέσεις υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2019 (18η θέση με ποσοστό 38%) και έχοντας ξεπεράσει χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία κ.ά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «η άνοδος της Ελλάδας σε όλους τους πίνακες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι εμφανής, μεγάλη και επιβραβεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σχολίασε πως «η σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας μας σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα συστηματικής και σκληρής δουλειάς τον τελευταίο χρόνο και μεταφράζεται σε ένα σημαντικό ποσό που κατευθύνεται στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ