Σε 739 ανέρχονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για αναδοχή και υιοθεσία παιδιών σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, από την εφαρμογή του νέου νόμου, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του διήμερου επιμορφωτικού Εργαστηρίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι, από αυτές τις αιτήσεις, οι 606 είναι για υιοθεσία και οι 133 για αναδοχή, ενώ 2.443 πολίτες επισκέφθηκαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης «αυτά τα στοιχεία δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού πάνω σε αυτό το θέμα».
Παράλληλα, όπως είπε, «71 ατομικοί φάκελοι παιδιών είναι ήδη στο σύστημα». «Με τον ηλεκτρονικό φάκελο, τελειώνει η ιστορία της αναζήτησης των ριζών χωρίς αποτέλεσμα. Πλέον, από 18 χρονών, θα υπάρχει η δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν τις ρίζες τους στο εθνικό μητρώο. Επίσης, αλλάζει η νοοτροπία του λαού, ο οποίος δεν χρειάζεται να κρύβει μία τεράστια πράξη γενναιοδωρίας και αγάπης που είναι η υιοθεσία και η αναδοχή. Ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού περιέχει το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής του» σημείωσε η κ. Φωτίου, επισημαίνοντας ότι κάθε γονιός θα εκπαιδευτεί, πριν κριθεί ότι είναι κατάλληλος, για να προχωρήσει στην αναδοχή ή την υιοθεσία.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρίνισε ότι ένας υποψήφιος γονιός δεν χρειάζεται να περιμένει έξι ή οκτώ χρόνια για αναδοχή ή υιοθεσία, καθώς ο χρόνος αναμονής συντομεύει σε 8 με 12 μήνες.
«Επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την άποψή μας ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ισχυρό» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Λέγεται αυτόν τον καιρό ότι το κοινωνικό κράτος δεν παράγει πλούτο και ανάπτυξη. Όλοι, όμως, ξέρουν ότι παράγει πλούτο. Γι' αυτό το θέλουν οι ιδιώτες. Εμείς αυξήσαμε τα κονδύλια της πρόνοιας και όλου του κοινωνικού κράτους μέσα σε συνθήκες κρίσης. Πιστεύουμε ότι τα επιδόματα και οι παροχές είναι όρος ισοτιμίας» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ