Για αύριο Πέμπτη, αναμένεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, σε περιοχές της Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίου, Σποράδων, Κρήτης, Ανατολικού Αιγαίου, και Δωδεκανήσων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννη Αρτοποιό, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης το απόγευμα της Τετάρτης.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν στη χώρα 378 δασικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, όπως δήλωσε, το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 882 αστικές πυρκαγιές και 657 παροχές βοηθείας.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν, με υψηλές θερμοκρασίες, αυξημένη ένταση των ανέμων καθώς και χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας, ευνοήθηκε η εκδήλωση και γρήγορη επέκτασή τους.

Οι σημαντικότερες από αυτές ήταν στο Σχιστό Κορυδαλλού, στις Πόρτες Αχαΐας, στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Σερνικάκι Φωκίδας, στη Κορακιά Κρανιδίου Αργολίδας, στο Πόρτο Γερμενό, στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας και στην Κορυφή Πύργου Ηλείας.

Επιπλέον, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι το προσωπικό των πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε Αττική και Στερεά Ελλάδα τέθηκε σε γενική επιφυλακή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε αυτές τις Περιφέρειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι Ελληνικές Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν από κοινού, με Ρουμάνους και Βούλγαρους πυροσβέστες, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το βράδυ, σε δασική έκταση, στην περιοχή Κορυφή Πύργου, επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου και υδροφόρων της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πύργος: Υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην περιοχή Κορυφή

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Πυλαία Έβρου, κοντά στην Εγνατία Οδό, επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, και την έθεσαν υπό έλεγχο σε χρονικό διάστημα 2 ωρών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να παραμείνουν ψύχραιμοι και να καλέσουν 199 ή στο 112 αλλά και να δώσουν πληροφορίες για:

– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– το ακριβές σημείο της πυρκαγιάς και την κατεύθυνσή της

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

(in.gr)