Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο (4 – 5 Ιουνίου), στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ένοπλων επιθέσεων τουλάχιστον δέκα άτομα, μεταξύ αυτών ένας 22χρονος, μια 27χρονη, ένας 34χρονος κ.ά., ενώ μεταξύ των τραυματιών υπήρχαν και ανήλικοι. 
Η απειλή της ένοπλης βίας συνεχίζει να ρίχνει βαριά την σκιά της πάνω από την Αμερική δύο εβδομάδες έπειτα από την φονική επίθεση στο δημοτικό σχολείο της πόλης Ουβάλντε στο Τέξας, που και εκείνη είχε όμως πραγματοποιηθεί μόλις λίγες ημέρες έπειτα από την πολύνεκρη επίθεση σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. 
Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν επιθέσεις στη Φιλαδέλφεια, στο Τενεσί, στο Μίσιγκαν και στη Νότια Καρολίνα. 
Και το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο ωστόσο (28 – 29 Μαΐου), είχαν σημειωθεί άλλα τουλάχιστον έντεκα περιστατικά με πυροβολισμούς εντός των ΗΠΑ, ενώ μόνο μέσα στην πρώτη εβδομάδα έπειτα από την επίθεση στο Ουβάλντε (24 Μαΐου – 30 Μαΐου) οι ένοπλες επιθέσεις εντός των αμερικανικών συνόρων ήταν τουλάχιστον 14 και ο απολογισμός τους τραγικός: τουλάχιστον δέκα νεκροί και πάνω από 60 τραυματίες.
Η επίθεση που σημειώθηκε στις 4 Ιουνίου στη Φιλαδέλφεια συγκλονίζει ακόμη περισσότερο, καθώς πραγματοποιήθηκε σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που βρισκόταν πλήθος κόσμου εκεί και διασκέδαζε. Στην εν λόγω επίθεση λέγεται μάλιστα πως είχαν εμπλοκή όχι μόνο ένας ένοπλος δράστης αλλά περισσότεροι («several active shooters»), ενώ και στην περιοχή του Τενεσί σημειώθηκε επίθεση κοντά σε νυχτερινό κέντρο τα ξημερώματα της Κυριακής.
Τραγικό στοιχείο και στις δύο περιπτώσεις: κάποια από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όχι από τα πυρά των ενόπλων αλλά όταν χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τα σημεία των επιθέσεων μέσα σε συνθήκες πανικού…
Όσο για τους ενόπλους δράστες των τελευταίων επιθέσεων, εκείνοι σε πολλές περιπτώσεις ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Αναμένοντας το Κογκρέσο
Αμερικανοί Γερουσιαστές, προερχόμενοι από την παράταξη όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, υποστήριξαν την Κυριακή πως πλέον υπάρχει το μομέντουμ ώστε να προωθηθεί μέσω του Κογκρέσου μια απάντηση που θα αυστηροποιεί – για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες – σε ομοσπονδιακό επίπεδο τους νόμους που (περι)ορίζουν την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία. Οι σχετικές συνομιλίες αναμένεται μάλιστα να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες καθώς οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη μερίδας Ρεπουμπλικάνων ώστε να περάσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο από τη Γερουσία, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.
Αλλά ακόμη και αν όντως επιτευχθεί το προσεχές διάστημα μια σχετική συμφωνία, αυτή είναι βέβαιο, όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, πως θα υπολείπεται κατά πολύ των παραμέτρων που ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε θέσει κατά την ομιλία που εκφώνησε με θέμα την οπλοκατοχή στις 2 Ιουνίου από τον Λευκό Οίκο, μια ομιλία στο πλαίσιο της οποίας εκείνος είχε ζητήσει: την επαναφορά της απαγόρευσης των επιθετικών όπλων εφόδου σε ομοσπονδιακό επίπεδο (federal assault weapons ban), την επέκταση-αυστηροποίηση του ελεγκτικού πλαισίου για τους επίδοξους αγοραστές όπλων στις ΗΠΑ (expand federal background checks) και την άρση της ασυλίας της βιομηχανίας πυροβόλων όπλων που βρίσκεται στο απυρόβλητο αγωγών/μηνύσεων.

Με πληροφορίες από Washington Post