Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι ενέργειες του προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα. Δεν μας άφησε άλλη επιλογή» τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση.
Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυτά, όπως είπε, αποκαλύπτουν ότι ο πρόεδρος προέβη σε κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό πολιτικό όφελος και εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια σε αντάλλαγμα για την διεξαγωγή έρευνας που θα έβαζε στο στόχαστρο πολιτικό αντίπαλό του.
«Δυστυχώς, αλλά με την πεποίθηση ότι αυτό είναι το σωστό και με ταπεινότητα, με σεβασμό στις αρχές των ιδρυτών μας και την καρδιά γεμάτη αγάπη για την Αμερική, είμαι αναγκασμένη να ζητήσω από τον προέδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης να προχωρήσει τις διαδικασίες μομφής» σημείωσε.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμάται ότι θα κληθεί να ψηφίσει για την παραπομπή πριν από τη διακοπή για τις εορτές των Χριστουγέννων.  O ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα απορρίψει ως κυνήγι μαγισσών την όλη διαδικασία, που άνοιξε στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά την έρευνα το 1998 εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λιουίνσκι. Η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του. Και αυτή τη φορά όπως σχολίαζουν πολιτικοί αναλυτές, οι πιθανότητες να καταδικαστεί από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
To χρονικό
Ήταν μία επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο στην οποία φέρεται να πίεσε να ανοίξει έρευνα εις βάρος του γιου του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, εκείνη που λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, έδωσε στη Νάνσι Πελόζι τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία. Σε αυτήν ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επανειλημμένα από τον ομόλογό του να ανοίξει έρευνα για τον γιο του Μπάιντεν, που εργαζόταν σε ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου.
Έκτοτε ήρθαν πολλά στοιχεία στο φως που αποκάλυψαν ότι ο Τραμπ όχι μόνο υποχρέωσε την Ουκρανία να διεξαγάγει μία έρευνα η οποία θα τον ευνοούσε πολιτικά, αλλά προσπάθησε να μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα, υπονόμευοντας έτσι και την εθνική ασφάλεια της δικής του.
Η έκθεση των Δημοκρατικών για τα γεγονότα έρχεται σε πλήρη αντίθεση εκείνη των Ρεπουμπλικανών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και η οποία επικρίνει την έρευνα της επιτροπής Πληροφοριών, στην οποία συμμετείχαν «μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες» που διαφωνούν με το στυλ, την κοσμοθεωρία και τις αποφάσεις Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν ότι από την έρευνα δεν προκύπτουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Το κλειδί βρίσκεται πάντως στις δημόσιες ακροάσεις, που πραγματοποιήθηκαν.
Αν και έχουν ελάχιστες πιθανότητες να πετύχουν καθαίρεση του προέδρου, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να κερδίζουν τη στήριξη από τους πολίτες, που όταν ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας δεν την έβλεπαν θετικά. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, η στήριξη των Αμερικανών για την παραπομπή του προέδρου αυξήθηκε μετά τις δημόσιες ακροάσεις. Το 47% των πολιτών τάσσονται πλέον υπέρ, ενώ ένα 40% κατά.

naftemporiki.gr