Δραματικές ώρες στην Ιταλία, όπου αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων λόγω κοροναϊού.
Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία ανέρχεται σε 366 από 233 που ήταν χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε αξιωματούχος.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε στις 7.375 από 5.883 που ήταν χθες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε εθνικό επίπεδο που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.
Σε σχέση με χθες έχασαν την ζωή τους άλλοι 133 άνθρωποι, ενώ 622 ασθενείς έχουν ιαθεί.
Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου είναι 1.314. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχουν εισαχθεί 650 ασθενείς.
Το 73% των θανόντων ζούσε στην Λομβαρδία. Συνολικά, 3.557 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ 2.180 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.
257 νεκροί, μόνο στη Λομβαρδία
Οι αρχές της Λομβαρδίας έκαναν γνωστό ότι οι νεκροί από τον κοροναϊό, στην περιοχή τους, είναι πλέον 257.
Σε σχέση με χθες, απεβίωσαν άλλοι 113 ασθενείς, μόνο στη Λομβαρδία.
Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην ανησυχία των νότιων περιφερειών της χώρας, για τυχόν εξάπλωση των κρουσμάτων, λόγω της μεγάλης μετάβασης φοιτητών και εργαζομένων, από το Μιλάνο στην Κάτω Ιταλία.
«Θα υιοθετήσουμε σκληρή στάση με όποιον δεν σέβεται τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Χάος στην Ιταλία – «Κόκκινη ζώνη» η μισή χώρα
Στη χώρα, τις τελευταίες ώρες επικρατεί το απόλυτο χάος μετά το κυβερνητικό διάταγμα, με το οποίο, από το βράδυ του Σαββάτου, τέθηκε σε απομόνωση ολόκληρη η περιφέρεια της Λομβαρδίας, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί 14 ακόμη περιοχές της χώρας.
Η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα με σκοπό να προσπαθήσει να περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση του ιού.
Με τα μέτρα αυτά περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τεθεί σε απομόνωση, καθώς απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να εγκαταλείψει ή να εισέλθει στις νέες «κόκκινες ζώνες» τουλάχιστον μέχρι τις 3 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους στη Λομβαρδία – συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου- και άλλα έξι εκατομμύρια στις επαρχίες Μοντένα, Πάρμα, Πιασέντσια, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πεσάρο και Ουρμπίνο, Αλεσάντρια, Άστι, Νοβάρα, Βερμπάνο- Οσόλα, Βερτσέλι, Πάντοβα, Τρεβίζο και τη Βενετία, με τους εκατομμύρια τουρίστες.
Εξεγέρσεις σε φυλακές
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι οι εξεγέρσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή σε σειρά φυλακών στην Ιταλία εξαιτίας του κλίματος έντονης ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού.
Δεκάδες κρατούμενοι της φυλακής του Φροζινόνε, κοντά στην Ρώμη, κατέστρεψαν μέρος του τμήματος του σωφρονιστικού ιδρύματος στο οποίο βρίσκονται. Κύριο αίτημά τους, να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού μέσα στις φυλακές. Δεν υπήρξε καμία απόδραση, αλλά η προκλήθηκε τεράστια ένταση. Για τον ίδιο λόγο εξεγέρσεις σημειώθηκαν στα σωφρονιστικά ιδρύματα στις πόλεις Φότζια της Απουλίας και Μόντενα της Εμίλια Ρομάνια.
Το βράδυ του Σαββάτου, επίσης, στις φυλακές της πόλης Σαλέρνο, κοντά στην Νάπολη, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν κατά της απόφασης να σταματήσουν οι επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων, ώστε να μην ευνοηθεί η μετάδοση του κοροναϊού μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Ενδεικτικές είναι εξάλλου οι σκηνές που επικράτησαν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, το βράδυ του Σαββάτου.
Γεμάτα με κόσμο μπαρ και εστιατόρια ξεκίνησαν γρήγορα να αδειάζουν, με τους θαμώνες να επιστρέφουν γρήγορα στα σπίτια τους, ώστε να πάρουν τα πράγματά τους και να κατευθυνθούν προς το σιδηροδρομικό σταθμό.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φαίνονται άνθρωποι που φορούν μάσκες και κρατούν βαλίτσες, οι οποίοι κατευθύνονται προς σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Αναστέλλονται πτήσεις
Στο μεταξύ, τέλος στις πτήσεις από και προς Μιλάνο, βάζει από Δευτέρα, η Alitalia. Όπως ανακοινώθηκε, η αεροπορική εταιρεία,  αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα.
Σφραγίζουν θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία
Η κυβέρνηση διέταξε επίσης  να κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας.
Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης τους χώρους λατρείας, οι οποίοι παραμένουν ανοικτοί, αλλά οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις) έχουν απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας.
Κάθε πρόσωπο του οποίου η μόλυνση από τον νέο κοροναϊό θα επιβεβαιώνεται, θα περιορίζεται υποχρεωτικά κατ’ οίκον, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος της κυβέρνησης.
Αυτά τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στην Ευρώπη, δεν έχουν προηγούμενο στη γηραιά ήπειρο.
Μοιάζουν με αυτά που έχουν υιοθετηθεί στην κινεζική επαρχία Χουμπέι απ’ όπου ξεκίνησε, τον Δεκέμβριο, η επιδημία. Εκτός από τη Λομβαρδία, το κυβερνητικό διάταγμα αφορά ένα μέρος του Βένετο (περιοχή της Βενετίας) και της Εμίλια Ρομάνια (περιοχή της Μπολόνια), κυρίως τις πόλεις Πάρμα και Ρίμινι, καθώς και το ανατολικό τμήμα του Πεδεμόντιου (περιοχή του Τορίνο).
Το Μιλάνο έχει λίγο λιγότερους από 1,4 εκατομμύριο κατοίκους και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Λομβαρδία, τον οικονομικό και βιομηχανικό πνεύμονα της ιταλικής χερσονήσου.
Αντιδράσεις από το Βένετο – Δεν δέχεται τα μέτρα
Στο κυβερνητικό διάταγμα, αντέδρασε περιοχή της Βενετίας, το Βένετο που μέσω του προέδρου του ανακοίνωσε ότι δε δέχεται τα μέτρα.
«Το Βένετο αντιτίθεται στη δημιουργία τριών ζωνών απομόνωσης … Τα αντεπιχειρήματα έχουν σταλεί στην κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος του Βένετο, Λούκα Ζάγια στο Facebook.

(in.gr)