Με φόντο την Πύλη του Βρανδεμβούργου και το σημείο όπου το τείχος χώριζε άλλοτε το Βερολίνο στα δύο, πραγματοποιείται απόψε στο ξενοδοχείο «Adler Kempinski» η άτυπη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Κυπριακής  Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει πριν από το δείπνο ξεχωριστές συναντήσεις μικρής διάρκειας με τους δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου.
Ο κ. Αναστασιάδης έχει εκφράσει επανειλημμένα την πολιτική του βούληση για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ενώ θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η σύγκληση άτυπης διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, ακόμη και εντός Δεκεμβρίου.
Το δείπνο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας), ενώ οι δύο πλευρές έχουν βολιδοσκοπηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για χωριστές συναντήσεις με τον κ. Γκουτέρες, πριν από το δείπνο.
Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ συναντήθηκε ήδη την Κυριακή με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς Ερχάν Ερτσίν, ενώ σήμερα αναμένεται να δει και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Αισιόδοξος για την τριμερή εμφανίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί, φτάνοντας στο Βερολίνο. Χαμηλές είναι οι προσδοκίες, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ο οποίος μάλιστα δείχνει και περιορισμένο ενδιαφέρον για την κάλυψη της.
Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα το πρωί το πρώτο τους - σύντομο τετ α τετ- κατά τη διάρκεια του προγεύματος, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης ναυτικής στρατιωτικής άσκησης «Ασπίδα της Μεσογείου 2019» και ενώ τα τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν να παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με το sigmalive.

naftemporiki.gr