Πυραυλική επίθεση δέχθηκε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρέμεντσουκ της κεντρικής Ουκρανίας. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και 20 τραυματίες.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, δήλωσε ότι εννέα από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο την ώρα του πυραυλικού πλήγματος και ότι ξέσπασε φωτιά.

«Το εμπορικό κέντρο καίγεται, οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram και πρόσθεσε: «Δεν έχει νόημα να ελπίζουμε σε ευπρέπεια και ανθρωπιά από τη Ρωσία».

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι ο στόχος δεν παρουσίαζε «καμία απειλή για τον ρωσικό στρατό» και «καμία στρατηγική αξία» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σαμποτάρει «τις προσπάθειες των ανθρώπων να ζήσουν μια κανονική ζωή, που εξοργίζουν τους κατακτητές».

Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Μελέτσκι, δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, αλλά δεν έδωσε ακριβή στοιχεία. 

Ο ανταποκριτής του Economist, Όλιβερ Κάρολ, αναφέρει «σκηνές τρόμου», επικαλούμενος άνδρα του που μιλούσε στο τηλέφωνο και του είπε: Άνθρωποι ήταν στο κτίριο και οι τοίχοι έχουν αρχίσει να πέφτουν μέσα.

Στα βίντεο που ήδη κυκλοφόρησαν, υπάρχουν εικόνες με πυκνούς μαύρους καπνούς να υψώνονται από ένα κτίριο που καίγεται.

Το Κρέμεντσουκ είναι μια βιομηχανική πόλη 217.000 κατοίκων και εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ουκρανίας.

Ο βασικός σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο από το σημείο που χτυπήθηκε, σημειώνοντας: «Το Κρέμεντσουκ αυτή τη στιγμή… Η Ρωσία χτύπησε εσκεμμένα το εμπορικό κέντρο, με περισσότερους από χίλιους πολίτες εντός. Στη μέση της ημέρας. Ακριβώς επειδή θέλει να σκοτώσει. Να γεμίσουν τα πάντα με ουκρανικό αίμα. Η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης. Η Ρωσία κάνει τον πιο αηδιαστικό πόλεμο».

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, Ντίμτρι Λουνίν, τόνισε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο σε μια επίθεση στην πόλη. «Δυστυχώς, υπάρχουν θύματα. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα», είπε.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Ρωσία, η οποία έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη ότι πλήττει σκοπίμως αμάχους.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ