Δημοκρατικοί βουλευτές σχεδιάζουν να καταθέσουν τη Δευτέρα νέα άρθρα μομφής εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, ανέφεραν την Παρασκευή πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι πηγές ανέφεραν ότι τα άρθρα, τα οποία συγκροτούν επίσημο κατηγορητήριο για παράβαση καθήκοντος, συντάχθηκαν από τους Δημοκρατικούς βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν, Τεντ Λιου και Τζέιμι Ράσκιν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου μεταξύ άλλων κατηγορείται για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στα άρθρα μομφής επίσης αναφέρεται η συνομιλία του απερχόμενου προέδρου με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, στην οποία ο Τραμπ ζητά από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να «βρουν» σχεδόν 11.000 ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι βουλευτές.
«Κάντε το όπως με τον Νίξον»
Νωρίτερα, και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε το Σώμα θα κινηθεί για την παραπομπή Τραμπ, εάν ο ίδιος δεν παραιτηθεί άμεσα, απευθυνόμενη κι στους Ρεπουμπλικανούς να συνδράμουν στην επιχείρηση… έξωσης του Τραμπ από την εξουσία.
Σε επιστολή της προς τα μέλη του Σώματος, η Πελόζι παρέπεμψε μάλιστα στην παραίτηση του Νίξον εν μέσω του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, σκάνδαλο κατά το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί είχαν επιλέξει την παραίτηση του προέδρου, παρά την διαδικασία παραπομπής και καθαίρεσης.
Την ίδια ώρα, δια της Πελόζι, οι Δημοκρατικοί αναζητούν δικλίδες ασφαλείας ότι ο Τραμπ δεν θα έχει πρόσβαση στους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα αποκαλώντας τον πλέον, ευθέως, «ψυχικά ασταθή»
Σε επιστολή της προς το Σώμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων γνωστοποίησε ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με το γενικό επιτελείο για το ζήτημα των πυρηνικών κωδικών.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ