Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ξεπέρασαν τους 100.000 πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 15% σε σύγκριση με το 2020, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα οι αρμόδιοι αμερικανικοί φορείς (National Center for Health Statistics).
Περισσότεροι από 80.000, από τους συνολικά περίπου 100.000 νεκρούς, έχασαν τη ζωή τους λόγω χρήσης οπιοειδών, με το ισχυρό οπιοειδές φαιντανύλη (fentanyl) να βρίσκεται πίσω από σημαντικό αριθμό θανάτων, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.
«Ο αποθαρρυντικός απολογισμός αντικατοπτρίζει προκλήσεις που επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: την απώλεια πρόσβασης σε θεραπείες, την κοινωνική απομόνωση και την πιο μεγάλη προμήθεια φαρμάκων», σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επιδημία υπερβολικών δόσεων (overdose epidemic) που «τροφοδοτούνται» από συνταγογραφούμενα παυσίπονα χάπια, ηρωίνη, φαιντανύλη και μεθαμφεταμίνες. Συνολικά, τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, αυτή η «επιδημία» έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως εκτιμάται. 
«Το 2022 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο φρικτό με το 2021, ενδεχομένως και ακόμη χειρότερο», δηλώνει ο Keith Humphreys, ερευνητής του Πανεπιστημίου Stanford.

Με πληροφορίες από Washington Post