Η 51χρονη Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον έγινε σήμερα η πρώτη μαύρη γυναίκα δικαστής που διορίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, παίρνοντας την θέση του 83χρονου Στίβεν Μπράιερ που αποχωρεί.

Ο διορισμός της δεν αλλάζει ωστόσο την ισορροπία δυνάμεων (6 – 3) εντός του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς εκείνη, αν και φιλελεύθερη, έρχεται να αντικαταστήσει έναν επίσης φιλελεύθερο δικαστή και όχι έναν συντηρητικό.

Η 51χρονη Τζάκσον θα είναι μία από τους τρεις φιλελεύθερους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο πλειοψηφούν οι (συνολικά έξι) συντηρητικοί.

Την επέλεξε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να αντικαταστήσει τον επίσης φιλελεύθερο δικαστή Στίβεν Μπράιερ, ενώ η ορκωμοσία της πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v. Wade του 1973 με την οποία είχε νομιμοποιηθεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ο 83χρονος Μπράιερ, ο μεγαλύτερος σε ηλικία δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, παραιτήθηκε σήμερα.

Ο Μπράιερ, τον οποίο είχε διορίσει το 1994 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.

Η Τζάκσον είναι η έκτη γυναίκα που υπηρετεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από το 1789 οπότε αυτό ιδρύθηκε. Πριν από αυτήν, μόλις άλλοι δύο μαύροι δικαστές έχουν διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ένας από αυτούς όμως είναι ο «υπερσυντηρητικός» Κλάρενς Τόμας.

Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της στις 7 Απριλίου, με 53 ψήφους υπέρ έναντι 47 κατά.

Με τον διορισμό της Τζάκσον, για πρώτη φορά στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υπηρετούν τέσσερις γυναίκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ