Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φάνηκε να καταλήγουν σε κάποια έστω κατ’ αρχήν συμφωνία μετά τις μαραθώνιες επαφές που είχαν χθες στο Κρεμλίνο. Σήμερα, ο Μακρόν αναμένεται να ταξιδέψει στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Δεσμεύτηκε δε, να ενημερώσει τον Πούτιν τηλεφωνικώς για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.
Ύστερα από πέντε ώρες συνομιλιών, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι οι δύο πλευρές χρειάζεται να δράσουν άμεσα προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
«Αυτή τα στιγμή η ένταση αυξάνεται και αυξάνεται και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. «Ούτε η Ρωσία, ούτε οι Ευρωπαίοι θέλουν χάος ή αστάθεια, τη στιγμή που τα έθνη ήδη υποφέρουν από την πανδημία.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συζητούσαν ξανά μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο.
«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.
Να εγκαταλείψουν τη Ουκρανία ζητά ο Μπάιντεν
Το σκηνικό έντασης συμπληρώνει η χθεσινή δήλωση Μπάιντεν, που ζήτησε από όσους Αμερικανούς βρίσκονται στην Ουκρανία, πέραν των διπλωματών, να πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της απειλής για ρωσική εισβολή.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία συζήτησαν κυρίως την ένταση που προκαλεί η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει Αμερικανούς εν μέσω διασταυρούμενων πυρών σε περίπτωση μίας εισβολής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και το NATO είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει Nord Stream 2»
Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρξει Nord Stream 2, είπε επί λέξει ο Πρόεδρος Μπάιντεν.
«Δεν θα υπάρξουν μέτρα στα οποία θα ενεργήσουμε διαφορετικά. Θα ενεργήσουμε ενωμένοι, μαζί. Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και θα γίνουν από κοινού με τους συμμάχους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.
Ο κ. Σολτς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον της Ουκρανίας και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί (…) Πρόκειται για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι, να αντιδράσουμε από κοινού και να κάνουμε μαζί ό,τι είναι αναγκαίο. Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι.
Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους και τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.
Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τη Μόσχα, σε όλα τα σχήματα, είτε διμερώς με τις ΗΠΑ είτε με το ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Σχήματος της Νορμανδίας. «Αυτή είναι η στρατηγική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιληφθεί ότι οι κυρώσεις θα αφορούν μακροπρόθεσμα, βαριά μέτρα». Είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα με τους συμμάχους μας, με τις ΗΠΑ, συνέχισε ο γερμανός καγκελάριος και κατέληξε:
«Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα στα οποία θα έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Όλα τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν και θα γίνουν από όλους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Δεν θα κάνουμε διαφορετικές κινήσεις».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ