Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο όγκος χρυσού που αγόρασαν οι Κεντρικές Τράπεζες το 2018 αυξήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτή η τάση, συνεχίστηκε φέτος με τον Φεβρουάριο να είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αγορά χρυσού.
Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού έχουν οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council, που επικαλείται το businessinsider.
Οι πρωταθλήτριες χώρες με τα μεγαλύτερα αποθεματικά χρυσού:
10. Ινδία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 608.7 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 6,4%
Με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναδυόμενες αγορές επιδιώκουν να αυξήσουν την εκμετάλλευση του χρυσού. Στην Ινδία, τα αποθέματα αυξάνονται σταθερά από τον περασμένο Αύγουστο.
9. Ολλανδία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 612.5 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 65.9%
Τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία επιδιώκει τη συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερων αποθεμάτων χρυσού. Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός ορισμένων αποθεμάτων από τη Νέα Υόρκη θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού».
8. Ιαπωνία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 765.2 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται πέρυσι με 5,2%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
7. Ελβετία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1,040 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 5.5%
Με πληθυσμό περίπου 8,4 εκατομμυρίων, η Ελβετία έχει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού.
6. Κίνα
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1,874.3 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%
Η Κίνα επιδιώκει να λάβει μέτρα οικονομικής τόνωσης η Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυξήσει σταθερά τα αποθέματα χρυσού της. Το Μάρτιο σημείωσε τον τέταρτο συνεχή μήνα κερδών.
5. Ρωσία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,150.5 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 19.1%
Η Ρωσία αγοράζει συνεχώς όλο και περισσότερο χρυσό. Τα αποθεματικά της έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.
4. Γαλλία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,436 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 61.1%
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πέρυσι η Τράπεζα της Γαλλίας ξεκίνησε αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές.
3. Ιταλία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,451.8 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 66.9%
Μετά την άνοδο του λαϊκιστικού κινήματος των 5 αστέρων, το μέλλον του χρυσού στην Ιταλία μοιάζει αβέβαιο. Στις αρχές Απριλίου η Ρώμη πρότεινε να μεταφερθεί η δημόσια κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ιταλίας στο κοινό.
2. Γερμανία
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 3,369.7 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό:70.6%
Η Γερμανία μετέτρεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό το 2017, μια κίνηση που οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη έλαβαν προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.
1. ΗΠΑ
Επίσημα αποθέματα χρυσού: 8,133.5 tonnes
Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 74.9%
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από άλλες χώρες, πάνω από το διπλάσιο από τις επόμενες δύο χώρες μαζί. Μεταξύ του 1913 και του 1961, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπρεπε να κατέχει χρυσό ίσο με το 40% της αξίας του νομίσματος.

(in.gr)