Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τη συνομιλία συζητήθηκε η συνάντηση των αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος διατύπωσε και πάλι την πρότασή του για μία σύνοδο κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι, η οποία -σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, θα «στέψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνη».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η θετική και εποικοδομητική συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησε ελπίδες για κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι είναι σημαντικό τα μέρη να ενεργούν με κοινή λογική και να διατηρούν τον διάλογο.
Το πρότεινε και στον Ζελένσκι
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια σύνοδος κορυφής Πούτιν - Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη. «Εάν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια σύνοδο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη μας και τελικά πάρουμε την απόφαση να μετατρέψουμε αυτήν την αρνητική τάση σε θετική με τους δύο ηγέτες, εμείς, ως Τουρκία, θα είμαστε πολύ χαρούμενη γι' αυτό», είπε.
Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία για μία συνάντηση σε επίπεδο ηγετών στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει ένα βήμα ειδικά στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
«Ο κ. Ζελένσκι είναι θετικός, όπως κι ο Πούτιν είχε προσεγγίσει θετικά την πρόταση προηγουμένως. Την ημερομηνία θα την καθορίσουν εκείνοι», είπε.Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια σύνοδος κορυφής Πούτιν - Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 16.00 θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.«Εάν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια σύνοδο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη μας και τελικά πάρουμε την απόφαση να μετατρέψουμε αυτήν την αρνητική τάση σε θετική με τους δύο ηγέτες, εμείς, ως Τουρκία, θα είμαστε πολύ χαρούμενη γι' αυτό», είπε.
Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε χθες το απόγευμα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία για μία συνάντηση σε επίπεδο ηγετών στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει ένα βήμα ειδικά στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
«Ο κ. Ζελένσκι είναι θετικός, όπως κι ο Πούτιν είχε προσεγγίσει θετικά την πρόταση προηγουμένως. Την ημερομηνία θα την καθορίσουν εκείνοι», είπε.

ethnos.gr