Μπαράζ νέων περιορισμών έφερε η ανεξέλεγκτη διασπορά της «Ομικρον» στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να ανακόψουν την ταχύτητα διασποράς της πανδημίας. Στη Γερμανία από σήμερα οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται για περιορισμένο αριθμό ατόμων που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δέκα άτομα, ενώ σε πολλά από τα ομόσπονδα κρατίδια θα κλείσουν τις πόρτες τους γυμναστήρια, κολυμβητήρια, νυχτερινά κέντρα και κινηματογράφοι. Tα καταστήματα εστίασης, επίσης, θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο. Την ίδια στιγμή, για δεύτερη συνεχή φορά ματαιώνονται οι εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα που σηματοδοτούν την έναρξη της νέας χρονιάς. Αυστηρότεροι περιορισμοί επιβάλλονται για τους ανεμβολίαστους Γερμανούς. Παρότι, επί του παρόντος, οι Γερμανοί πολιτικοί διστάζουν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο καθολικού lockdown, o επικεφαλής λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε ότι «μένει να δούμε κατά πόσον και πότε θα αποδώσουν τα μέτρα», υπογραμμίζοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να εφαρμοστούν περιορισμοί που θα επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων μόνο σε όσους έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση εμβολίου.
Σε Αγγλία και Γαλλία
Στην Αγγλία, αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέους περιορισμούς την τρέχουσα εβδομάδα. Ετσι, δεν αλλάζει κάτι για τα κέντρα και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, οι πολίτες κλήθηκαν να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ προτού συμμετάσχουν σε αυτές. Τόσο ο Τζόνσον, όσο και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ επέλεξαν να μεταθέσουν το βάρος των πολιτικών επιλογών τους στην ατομική ευθύνη των πολιτών παρά τις εκκλήσεις των ειδικών. Σε νέα μέτρα προχώρησε χθες και η Γαλλία, χωρίς ωστόσο να επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε μείωση των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις. Πλέον, εστιατόρια και μπαρ θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, οι μάσκες επιστρέφουν στα κέντρα των πόλεων, ενώ υγειονομικό πάσο θα χορηγείται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες και όχι στην περίπτωση αρνητικού τεστ.
Σε μία άλλη εξέλιξη, άρχισε χθες στο Ισραήλ η μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης εμβολιαστικής δόσης κατά της COVID-19. Οπως ανακοίνωσε το Ιατρικό Κέντρο Σαβά του Τελ Αβίβ, όπου πραγματοποιείται η έρευνα, η πρώτη του είδους παγκοσμίως, θα χορηγηθεί μία ακόμα δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε 150 υγειονομικούς που έκαναν την αναμνηστική δόση πριν από τρεις μήνες και έχουν ήδη μειωμένα αντισώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Ισραήλ η μετάλλαξη «Ομικρον» προκαλεί την πλειονότητα των νέων λοιμώξεων. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, η κόρη του οποίου ασθενεί με κορωνοϊό, τόνισε ότι «κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει από αυτό το κύμα της πανδημίας, ιδιαίτερα αν έχει παιδιά που πάνε στο σχολείο». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρέθηκε αρνητικός στον κορωνοϊό αλλά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και ενός ακόμα μοριακού τεστ θα παραμείνει σε καραντίνα και θα εργάζεται από το σπίτι του.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ