Νέα παράταση του Brexit, μετά τη λήξη της νέας διορίας στις 31 Οκτωβρίου, προεξοφλεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ασκώντας παράλληλα κριτική στους Βρετανούς βουλευτές που επικεντρώνονται στην απομάκρυνση της Τερέζα Μέι αντί να συσπειρωθούν σε μία κοινή γραμμή ώστε να υπάρξει επιτέλους συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καθώς η Μέι μετρά μέρες, ίσως και ώρες σύμφωνα με τους «Times» του Λονδίνου, στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε το ψυχικό σθένος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ενώ δεν έκρυψε την περιφρόνησή τους για εκείνους που επιδιώκουν την απομάκρυνσή της.
«Αυτό που δεν μου αρέσει στον βρετανικό διάλογο είναι ότι φαίνεται πιο σημαντικό να αντικατασταθεί η πρωθυπουργός απ’ ό,τι να βρεθεί μία συμφωνία μεταξύ των βουλευτών», σχολίασε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο CNN.
«Πρόκειται για μία γυναίκα που ξέρει πώς να κάνει πράγματα, αλλά δεν έχει την ικανότητα να το πετύχει. Μου αρέσει πολύ, είναι σκληρή», πρόσθεσε. 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε ανοιχτά την αγανάκτησή του για το συνεχές αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα υπάρξει και νέο αίτημα από το Λονδίνο για παράταση, πέραν της 31 Οκτωβρίου.
«Ελπίζω να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να φύγουν από την Ένωση στα τέλη Οκτωβρίου. Νομίζω ότι είναι πατριωτικό καθήκον τους να καταλήξουν σε συμφωνία», τόνισε ο Γιούνκερ για να προσθέσει ευθύς αμέσως: «Έχω αγανακτήσει, διότι απλώς αναμένουμε τη νέα παράταση».
Εξάλλου, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, το ζήτημα δεν αφορά «την ταυτότητα του επόμενου πρωθυπουργού, αλλά τη συμφωνία αποχώρησης».
Η Βρετανία έχει επί του παρόντος τρεις επιλογές: να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στα τέλη Οκτωβρίου, να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία ή να αιτηθεί νέα παράταση για το Brexit.
Η προοπτική της νέας παράτασης δεν είναι διόλου απίθανη εν αναμονή της παραίτησης της Μέι και της πολιτικής αστάθειας που δημιουργεί η διαδικασία της διαδοχής της.
Σύμφωνα με το BBC, και άλλοι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ, η οποία υπέβαλε χθες την παραίτησή της.
Την παραίτηση της Λίντσομ προηγήθηκε το OK της Μέι για μία καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές κατά τις οποίες αναμένεται ταπεινωτική ήττα από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα (Brexit) του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ.
Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της συνάντησης αυτής, τα σενάρια για την παραίτηση της πρωθυπουργού την Παρασκευή άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

naftemporiki.gr