Για αναζωπύρωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι σε ορισμένες χώρες μιλούν επιστήμονες από το Ισραήλ που στηρίζουν όσα επισημαίνουν σε ένα μαθηματικό μοντέλο, βασισμένο πάνω στην επιδημιολογία λυμάτων.

Από τη μελέτη της ομάδας ερευνητών του Ισραήλ προκύπτει πως η παραλλαγή του κορονοϊού εξακολουθεί να κυκλοφορεί «κρυφά» και δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε έναν παραλλαγμένο επικίνδυνο ιό.

Εστιάζοντας στον επιπολασμό του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανακάλυψαν πως ενώ η Δέλτα δεν εντοπίζεται πλέον στα διαγνωστικά τεστ, κυκλοφορεί «κρυφά» και μολύνει ανθρώπους με φθίνουσα ανοσία.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, αλλά το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κύμα Δέλτα, ή άλλης παραλλαγής του κορονoϊού αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro του BGU, συγγραφέας της μελέτης.

Κανένα κρούσμα Δέλτα δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του Δικτύου Επιτήρησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Με βάση όμως το μοντέλο που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες στο Ισραήλ, δεν αποκλείεται τα επίπεδα Όμικρον να μειωθούν έως ότου εξαλειφθούν εντελώς, ενώ η παραλλαγή Δέλτα να εξακολουθήσει να διατηρεί την «υπόγεια» κυκλοφορία της.

Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, μπορεί να έχουμε σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ενός κύματος Δέλτα ή στην πιθανή δημιουργία μιας νέας απειλητικής παραλλαγής.

«Σε αντίθεση με την αναμενόμενη δυναμική, όπου η παραλλαγή Δέλτα μειώνεται καθώς αυξάνεται η παραλλαγή Όμικρον, αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από την ανίχνευση λυμάτων έδειξαν μια “μυστική” κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον», λένε οι μελετητές από το Ισραήλ.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα λύματα εμφάνισαν από την αρχή της κοινής πορείας Δέλτα - Όμικρον μια πολύ ισχυρή δυναμική. Παρόλα αυτά, η μελλοντική εξέλιξη των δύο αυτών παραλλαγών δίπλα-δίπλα, είναι ακόμη άγνωστη», σημειώνουν.

ethnos.gr