Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, εν αντιθέσει με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου συρρικνώθηκε δραματικά τόσο ο αριθμός των υπερ-πλουσίων όσο και η συνολική τους περιουσία. Σύμφωνα με τη Wealth-X, ο παγκόσμιος πλούτος στα χέρια των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο μειώθηκε κατά 7% το 2018.
Ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων στις χώρες Ασίας-Ειρηνικού μειώθηκε κατά 13% και ο συνολικός τους πλούτος κατά 8% το 2018, σύμφωνα με την έκθεση της Wealth-X, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται σε Κίνα, Ινδία, Χογκ-Κογκ και Σιγκαπούρη. Τα συγκεκριμένα ποσοστά «μεταφράζονται» στην απώλεια 109 δισεκατομμυριούχων στην περιοχή και απώλεια 212 δισ. δολαρίων από τη συνολική τους περιουσία. Η εικόνα έρχεται σε δριμεία αντίθεση με τη ραγδαία αύξηση του 2017 και την άνευ προηγουμένου συγκέντρωση πλούτου στην περιοχή.
Οι αποθαρρυντικές επιδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών και η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε συνδυασμό με τη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές και το ισχυρότερο δολάριο ευθύνονται για τις απώλειες περιουσίας, πλήττοντας τους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη Wealth-X, ο παγκόσμιος πλούτος στα χέρια των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο μειώθηκε πέρυσι 7% και ο πληθυσμός τους κατά 5,4%. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 που καταγράφεται μείωση. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση η Βόρειος Αμερική, με 3% αύξηση του πληθυσμού των δισεκατομμυριούχων, καθώς επωφελήθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις Τραμπ. Ο συνολικός πλούτος των 705 υπερπλουσίων της Αμερικής ανέρχεται σε 3,013 τρισ. δολάρια.
Παρά τις απώλειες, η Κίνα συνεχίζει να συγκεντρώνει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό, μετά τις ΗΠΑ, με 285 δισεκατομμυριούχους και συνολικό πλούτο 996 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Γερμανία, με 146 δισεκατομμυριούχους και συνολική περιουσία 442 δισ. δολαρίων. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Ρωσία με 102 δισεκατομμυριούχους και την πεντάδα συμπληρώνει η Βρετανία, με 97 και συνολική περιουσία 209 δισ. δολαρίων.
Το Χογκ-Κογκ βρίσκεται στην έβδομη θέση με βάση τον αριθμό δισεκατομμυριούχων(87), αλλά δεύτερη μεταξύ των πόλεων που συγκεντρώνουν την οικονομική ελίτ, μετά τη Νέα Υόρκη, με 105 δισεκατομμυριούχους.

naftemporiki.gr