Ο συναγερμός για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη ηχεί πιο δυνατά από ποτέ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι οι θάνατοι από COVID-19 στη Γηραιά Ηπειρο θα ξεπεράσουν τα 2,2 εκατομμύρια έως τον Μάρτιο. Ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για την Ευρώπη, τόνισε ότι η COVID έχει εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου στη Γηραιά Ηπειρο και επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν στρατηγικές που δεν θα περιορίζονται στα εμβόλια και τις αναμνηστικές δόσεις, αλλά θα επιβάλουν μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο καλός εξαερισμός και το πλύσιμο των χεριών.
Ο κορωνοϊός πρώτη αιτία θανάτου στην Ε.Ε., με πάνω από 2,2 εκατ. νεκρούς έως τον Μάρτιο.
Πράγματι, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά απόλυτο χάος στις ευρωπαϊκές νοσοκομειακές υποδομές. Η Ολλανδία, που βλέπει τις ημερήσιες λοιμώξεις να αυξάνονται, παρά το μερικό lockdown, αναγκάζεται να διακομίζει ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας, καθώς τα δικά της δεν επαρκούν πλέον. Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Γερμανία και τη Δανία εξαιτίας της πανδημίας. Η Σλοβακία οδεύει προς την επιβολή νέου lockdown διάρκειας τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, καθώς στα νοσοκομεία ασκείται αφόρητη πίεση. Ο πρωθυπουργός, Εντουαρντ Χέγκερ, δήλωσε χθες ότι είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων. Eξαρση της πανδημίας σημειώνεται και στο Ισραήλ.
Ο επικεφαλής της AstraZeneca, Πασκάλ Σορίο, αποδίδει την καλή επιδημιολογική κατάσταση της Βρετανίας –και κυρίως τις μειωμένες νοσηλείες– στην ευρεία χορήγηση του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους και εκτιμά ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Tέλος, θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, με ήπια ωστόσο συμπτώματα. Σε καραντίνα, όμως, τέθηκε και ο Βέλγος ομόλογός του, Αλεξάντερ ντε Κρο, που είχε συναντηθεί μαζί του τη Δευτέρα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ