Οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν επειγόντως νέες θεραπείες για την εξάλειψη των επίμονων λοιμώξεων με κορονοϊό μετά τον εντοπισμό του πρώτου ατόμου στον κόσμο που είναι γνωστό ότι νοσούσε με Covid για περισσότερο από ένα χρόνο.
Ήταν θετικός στον κορονοϊό για 505 (!) ημέρες
Ο ασθενής, ο οποίος είχε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κόλλησε τον ιό το 2020 και ήταν θετικός στον κορονοϊό για 505 ημέρες πριν πεθάνει. Προηγουμένως, η μεγαλύτερη διάρκεια νόσησης με Covid που είχε επιβεβαιωθεί με τεστ PCR ήταν μια Αμερικανίδα, η οποία είχε βρεθεί θετική για 335 ημέρες.
Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου και του Guy's and St Thomas' NHS foundation trust παρακολούθησαν εννέα ασθενείς με επίμονη λοίμωξη με κορονοϊό. Όλοι οι ασθενείς είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων, HIV, καρκίνου ή θεραπειών για άλλες ασθένειες.
Οι λοιμώξεις συνήθως παρέμεναν για 10 εβδομάδες περίπου, αλλά δύο ασθενείς είχαν τον ιό για περισσότερο από ένα χρόνο. Εκτός από τον ασθενή που είχε μολυνθεί για 505 ημέρες, ένας δεύτερος έχει βρεθεί μέχρι στιγμής θετικός για 412 ημέρες και ενδέχεται να ξεπεράσει το ρεκόρ των 505 ημερών στο επόμενο ραντεβού παρακολούθησης. Το περασμένο καλοκαίρι, οι γιατροί στο Μπρίστολ αποκάλυψαν ότι ένας 72χρονος ασθενής, ο Ντέιβ Σμιθ, είχε βρεθεί θετικός για σχεδόν 10 μήνες.
Πηγή νέων μεταλλάξεων οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα;
Οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μακροχρόνιες λοιμώξεις Covid. Στην τελευταία μελέτη, τέσσερις από τους εννέα ασθενείς πέθαναν, με τον κορονοϊό να συμβάλλει ίσως στο ένα τρίτο έως το ήμισυ αυτών των θανάτων. Οι επίμονες λοιμώξεις μπορεί επίσης να αποτελούν πηγή νέων μεταλλάξεων, επειδή ο ιός αποκτά νέες παραλλαγές καθώς εξελίσσεται στον ασθενή.
«Τα άτομα αυτά φαίνεται να έχουν πολύ κακή έκβαση όταν έχουν επίμονη λοίμωξη», δήλωσε ο Dr. Luke Blagdon Snell, κλινικός ερευνητής στο Guy's. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες για την εκκαθάριση των λοιμώξεων προς όφελος του ίδιου του ασθενούς. Μπορεί επίσης να έχει το πρόσθετο όφελος της πρόληψης της εμφάνισης παραλλαγών, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη σαφές».

ethnos.gr