Από τη Μόσχα περνάει, όπως όλα δείχνουν, η λύση στην κρίση που εδώ και εννιά μήνες ταλανίζει τη χώρα και τρομοκρατεί τη διεθνή κοινότητα.
Μετά τις αλλεπάλληλες απειλές, κυρίως από την Τουρκία, καθώς και τις διεθνείς πιέσεις οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, δηλαδή η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) και ο λιβυκός Λιβυκού Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) συμφώνησαν αργά το βράδυ του Σαββάτου σε κατάπαυση πυρός. Αυτή διήρκεσε μόλις λίγες ώρες, αφού οι εχθροπραξίες – που κατήγγειλαν αμφότερες οι δύο πλευρές- από νωρίς το πρωί της Κυριακής κόντεψαν να τινάξουν την εκεχειρία στον αέρα.
Εκεί, όπως όλα δείχνουν, αποφάσισε να πατήσει πόδι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες
Έτσι, από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, ενώ στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχουν και αντιπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, καθώς έχουν ήδη φτάσει στο κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
Ακόμα, αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να συναντηθούν ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, όπως είχε αναφέρει πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Σύμφωνα με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, η ρωσοτουρκική συνάντηση για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη σε επίπεδο επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας ξεκίνησε στην αίθουσα υποδοχής του υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωποι των λιβυκών πλευρών έχουν φτάσει και σύντομα θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες» έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα, στο Facebook.
Την είδηση έδωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη δημοσιότητα κορυφαίος λίβυος αξιωματούχος.
«Με πρωτοβουλία Πούτιν – Ερντογάν η συνάντηση»
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του ρωσικού ΥΠΕΞ, που μεταδίδει το Sputnik αναφέρουν πως η εν λόγω συνάντηση γίνεται μετά από πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσία και της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα.
«Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη, θα γίνει σύμφωνα με την πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας», ανέφερε η πηγή από το ρωσικό ΥΠΕΞ στο Sputnik. «Διοργανώνουμε αυτή τη συνάντηση σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους» συμπλήρωσε.
Εσπευσμένα στη Γερμανία ο Ερντογάν για να συναντήσει τη Μέρκελ
Η εν λόγω εξελίξεις φαίνεται πως επηρέασαν και τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Ιανουαρίου.
Τελικά, όπως ανακοινώθηκε αιφνιδίως το πρωί της Δευτέρας, αντί η γερμανίδα καγκελάριος να πάει στην Τουρκία, ο τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Βερολίνο για να τη συναντήσει και μάλιστα πέντε μέρες νωρίτερα, στις 19 Ιανουαρίου.
Κύρια θέματα της ατζέντας αναμένεται να είναι τόσο η κατάσταση στη Λιβύη, όσο και το μεταναστευτικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από την Διεύθυνση Επικοινωνίας στην τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μέρκελ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και περιφερειακά ζητήματα.
Εκεχειρία που κρέμεται από μια λεπτή κλωστή
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός κατόπιν πρωτοβουλίας της Τουρκίας και της Ρωσίας ήδη τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες φονικών μαχών προ των πυλών της πρωτεύουσας Τρίπολης, εν μέσω ολοένα εντεινόμενων ανησυχιών περί διεθνοποίησης της σύρραξης.
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου προσπαθούν από τον Απρίλιο του 2019 ανεπιτυχώς να κυριεύσουν την Τρίπολη, διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του θα τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λίγο πριν τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου
Ο Σάρατζ ανακοίνωσε κατόπιν την κήρυξη εκεχειρίας.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Ο Μέσρι ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.
Ο Σάρατζ διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία. Ωστόσο πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».
Η Τουρκία διαβεβαίωσε χθες ότι η κατάπαυση του πυρός τηρήθηκε σε γενικές γραμμές.
Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε στρατιωτική παρέμβαση της Αιγύπτου, λέει ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
Από σκληρή κριτική για την Τουρκία, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, όπου μίλησε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ, δίπλα στον πρόεδρο της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ.
Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Ακίλα Σάλεχ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης».
Στο Κάιρο ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής
Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, βρίσκεται στο Κάιρο καθώς την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του αραβικού κοινοβουλίου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και στο Ιράκ.
Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ απέρριψε «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη, αλλά όλοι επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης».
Και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τη νόμιμη ηγεσία του στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων και της ξένης παρέμβασης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής υποστήριξε ότι «η Τουρκία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαπλωθεί το χάος στο έδαφος της Λιβύης».

(in.gr)