Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει τα σύνορά της για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες τρίτων χωρών, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με τη θερινή τουριστική περίοδο να ανοίγει, οι πρεσβευτές των 27 χωρών της Ε.Ε ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Κομισιόν, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Το μέτρο θα αφορά πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, δηλαδή όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer, Moderna και AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ικανοποιεί το αίτημα τόσο της ελληνικής όσο και πολλών άλλων κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει από αρχές Μαΐου την απελευθέρωση των μετακινήσεων για εμβολιασμένους, αίτημα που φαίνεται πως πλέον υλοποιείται.

Πράσινο Πιστοποιητικό: Σε αδιέξοδο οι Βρυξέλλες

Σε κάθε περίπτωση Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ε.Ε και Πορτογαλική Προεδρία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό στις συζητήσεις της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ο τέταρτος γύρος των συννομοθετών της ΕΕ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

Στόχος των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης και τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν τεστ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα χρησιμοποιηθεί για την πανδημία, καθώς 3,5 δισεκ. ευρώ διατέθηκαν για την αγορά εμβολίων κατά του covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Καθώς η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας προκειμένου να εγκριθεί η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19, στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων την Τρίτη, το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που περιλαμβάνει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει από την αρχή του μήνα την απελευθέρωση των μετακινήσεων για τους εμβολιασμένους, πράγμα που φαίνεται να γίνεται πλέον αποδεκτό και από τα αρμόδια όργανα που λαμβάνουν τις οριστικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Πάνω από 200 εκατ. εμβολιασμοί στην Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως την Τετάρτη 19 Μαΐου «έσπασε» το φράγμα των 200 εκατ. εμβολιασμών στην Ε.Ε. «Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να παραδοθούν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο», συμπλήρωσε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ethnos.gr