Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε 3,5 χρόνια φυλάκισης, κατόπιν απόφασης ότι ο ίδιος είχε παραβιάσει τους όρους αναστολής της ποινής του, προβλέποντας ωστόσο ότι η περίοδος φυλάκισης θα μειωθεί αναλογικά με το διάστημα που είχε περάσει νωρίτερα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι κάλεσαν τους υποστηρικτές του να προχωρήσουν άμεσα σε διαμαρτυρίες κατά της απόφασης στο κέντρο της Μόσχας.

Ο δικηγόρος του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Μόσχας έκανε αποδεκτή την παράσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας να μετατραπεί η ποινή που είχε επιβληθεί στον Ναβάλνι, για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής σε κανονική ποινή και να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Μάλιστα, η εισαγγελέας ζήτησε να συμψηφισθεί η περίοδος της κράτησης του σε κατ’ οίκον περιορισμό με την ποινή φυλάκισης, με την αναλογία μια ημέρα σε κατ’ οίκον περιορισμό για μία ημέρα φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, στις 17 Ιανουαρίου, είχε ενημερώσει -από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν – πως θα επέστρεφε αεροπορικώς στη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του το περασμένο καλοκαίρι, παρά τη δηλωμένη επιθυμία των αρχών να τον συλλάβουν και ενδεχομένως να τον φυλακίσουν για χρόνια

Η ρωσική αστυνομία τον έθεσε υπό κράτηση μόλις έφτασε στη Ρωσία, πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. 

Στη συνέχεια, δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την κράτησή του για έναν μήνα, στη διάρκεια του οποίου θα αποφασιζόταν αν θα έμενε στη φυλακή για τριάμισι χρόνια. Το γεγονός ότι το δικαστήριο συνεδρίασε στο αστυνομικό τμήμα, στο οποίο μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι -αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρωσία- επικρίθηκε από τον 44χρονο αντιφρονούντα ως «παρωδία δικαιοσύνης».

Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί το 2015 για διασπάθιση χρήματος, ενώ πρόσφατα εις βάρος του έχει σχηματισθεί και νέα δικογραφία με κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει υποκινούμενες. Ο 44χρονος είναι ο γνωστότερος επικριτής του Ρώσου προέδρου, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες κατά της διαφθοράς. Η επιστροφή του Ναβάλνι στη Ρωσία έπειτα από πέντε μήνες ανάρρωσης στο Βερολίνο έγινε με ένα αεροπλάνο γεμάτο δημοσιογράφους, που κατέγραψαν τις τελευταίες ώρες του μαζί με τη γυναίκα του Γιούλια, πριν συλληφθεί. 

Αντιδράσεις για τη σύλληψή του

Ο Ναβάλνι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του, είχε απευθύνει κάλεσμα σε υποστηρικτές του να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ωστόσο η πτήση του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, όπου τέθηκε υπό κράτηση. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο διαδηλώσεων OVD-Info, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε υποστηρικτές του Ναβάλνι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο.

Οι αντιδράσεις πολιτικών άλλων χωρών ήταν άμεσες. 

«Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στην Μόσχα είναι απαράδεκτη», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» από την Μόσχα.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως» είχε γράψει στο Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

Μολαταύτα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για εσωτερικό θέμα της Ρωσίας. «Ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας», είχε πει χαρακτηριστικά. Στον ίδιο τόνο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η ενασχόληση με το θέμα Ναβάλνι είναι ένας τρόπος να αποσπάσουν οι χώρες της Δύσης την προσοχή «από τις δικές τους κρίσεις».

Διαδηλώσεις υποστήριξης και συλλήψεις με πρόσχημα τον κορωνοϊό

Επίσης, η Μόσχα κατήγγειλε την «κατάφωρη ανάμιξη» των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της, μετά από τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με τις οποίες καταδίκαζε τις «σκληρές μεθόδους» που χρησιμοποίησε η ρωσική αστυνομία για να διαλύσει τις διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή χιλιάδες υποστηρικτές του διαδήλωναν υπέρ της απελευθέρωσής του στη Μόσχα και σε δεκάδες, άλλες ρωσικές πόλεις. 

Ωστόσο, η ρωστική αστυνομία, έχοντας κηρύξει παράνομες τις συγκεντρώσεις για τον επικριτή του Κρεμλίνου, προχώρησε σε συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών. Ανάμεσά τους, η εκπρόσωπός του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς και η σύζυγός του Γιούλια. 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ