Ο δήμος της πόλης του Μονάχου επιθυμεί να φωταγωγήσει το στάδιο της πόλης στα χρώματα του ουράνιου τόξου, εν όψει του αγώνα Γερμανία-Ουγγαρία, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την ουγγρική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2021, την Τετάρτη, η Γερμανία υποδέχεται την Ουγγαρία στο Μόναχο. Η γερμανική πόλη επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στην αντι-ΛΟΑΤΚΙ νομοθεσία που πέρασε από το ουγγρικό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου.

«Το Μόναχο είναι αφοσιωμένο στο σεβασμό της διαφορετικότητας, στην ανοχή και την πραγματική ισότητα στον αθλητισμό και την κοινωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της πόλης, δύο μέρες πριν από τον αγώνα.

Ο ομοφοβικός νόμος Ορμπάν

«Με αφορμή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και τον αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Ουγγαρίας, η πρωτεύουσα του Μονάχου θέλει να δώσει ένα σημαντικό και ορατό σήμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ουγγαρίας, εκείνους που υποφέρουν κάτω από την παρούσα ασφυκτική, ομοφοβική και τρανσοφοβική νομοθεσία της ουγγρικής κυβέρνησης».

Η Ουγγαρία πέρασε νόμο πριν από μία εβδομάδα με τον οποίο απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους, κάνει λόγο για «παρεκτροπή ταυτότητας φύλου» και επιβάλλει λογοκρισία ακόμη και σε διαφημιστικά σποτ που ενδεχομένως παρουσιάζουν ένα ομόφυλο ζευγάρι.

Σημαίες του ουράνιου τόξου στο δημαρχείο του Μoνάχου

Το Μόναχο, ως στάδιο φιλοξενίας του Euro 2020, έχει ήδη συμφωνήσει να αναρτήσει σημαίες του ουράνιου τόξου στο δημαρχείο, προκειμένου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ούγγρους την ημέρα του αγώνα.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό ZDF, ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, εργάζεται με την UEFA προκειμένου να λάβει άδεια ώστε να φωταγωγηθεί το Αλιάνζ Αρένα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, εν όψει του αγώνα ποδοσφαίρου της Τετάρτης.

Η σημαία του ουράνιου τόξου έχει καταστεί παγκόσμιο σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και υιοθετείται από την ποδοσφαιρική κοινότητα σαν ένδειξη αλληλεγγύης.

Το περιβραχιόνιο του Νόιερ και τα προσβλητικά σχόλια Ούγγρων οπαδών

Η συζήτηση για τη φωταγώγηση του σταδίου εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες και μετά την έρευνα για το περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου που φόρεσε ο τερματοφύλακας της Εθνικής Γερμανίας, Μάνουελ Νόιερ, στους αγώνες ενάντια στη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Η UEFA έκανε γνωστό ότι εξέτασε το θέμα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε προώθηση μηνύματος που αντίκειται στους κανονισμούς της κι εξήγησε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Νόιερ «προωθεί έναν καλό σκοπό».

Παράλληλα, η UEFA είναι έτοιμη να ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσει εάν ορισμένοι Ούγγροι οπαδοί έχουν προσβάλει Γάλλους διεθνείς ποδοσφαιριστές, συμπεριλαμβανομένων των Κιλιάν Μπαπέ και Καρίμ Μπενζεμά, κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Ουγγαρίας και Γαλλίας, που έληξε 1-1 για το EURO 2021.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA) στη Βουδαπέστη, ακούγονταν θόρυβοι ζώων κατά τη διάρκεια του αγώνα, κάθε φορά που ο Μπαπέ ακουμπούσε την μπάλα, ενώ προς τον αλγερινής καταγωγής Μπενζεμά απευθύνονταν φυλετικά συνθήματα.

Πηγή: iefimerida.gr