Την έκπληξη, αλλά και την κάθετη αντίθεση τους, διατυπώνουν γιατροί και επιστήμονες στις ΗΠΑ, αναφορικά με την πρόθεση του αμερικανού προέδρου να λάβει εξιτήριο εντός της ημέρας από το στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, στο οποία διακομίσθηκε εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Η απόφαση για ενδεχόμενη έξοδο του Ντόναλντ Τραμπ από το νοσοκομείο θα ληφθεί «αργότερα εντός της ημέρας», ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους, σημειώνοντας ότι «η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Η κατάσταση της υγείας του συνεχίζει να βελτιώνεται. Με βάση αυτήν την απίστευτη πρόοδο παραμένουμε αισιόδοξοι για το γεγονός ότι θα μπορέσει να βγει σήμερα, αλλά η απόφαση δεν θα ληφθεί παρά αργότερα εντός της ημέρας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρόεδρο Τραμπ χορηγείται αρκετά ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο ο ίδιος παραμένει εξαιρετικά ανήσυχος, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στις επικείμενες εκλογές και στις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πτώση των δυνάμεων του.
Ως εκ τούτου, το βράδυ της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), εξέπληξε τους πάντες, ζητώντας να κάνει μια περιφορά με το προεδρικό αυτοκίνητο γύρω από το νοσοκομείο, προκειμένου να χαιρετίσει τους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι με την ενέργεια του αυτή έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των ανδρών της ασφάλειας του, αλλά κι όσων βρέθηκαν μαζί του στο όχημα και στη διαδρομή ως αυτό.
Το πρωί της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ) ο Τραμπ προχώρησε σε ένα «βομβαρδισμό» μηνυμάτων στο Twitter σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει την ασθμαίνουσα προεκλογική του εκστρατεία. Λίγη ώρα μετά, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου καθιστούσε γνωστή την πρόθεση να Τραμπ να πάρει πρόωρο εξιτήριο.
Ο προβληματισμός των γιατρών
Η Washington Post, σε κεντρικό της δημοσίευμα, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή εκπλήσσει και προβληματίζει γιατρούς και επιστήμονες, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι πρέπουσα, ούτε για την προστασία της υγείας του προέδρου, ούτε για την ασφάλεια των ανθρώπων που τον προσεγγίζουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WP, ειδικοί πάνω στην πανδημία αναφέρουν ότι ο Τραμπ διανύει επικίνδυνη περίοδο ευπάθειας και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί μια επείγουσα επέμβαση.
Γιατροί που μίλησαν στην WP υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν οι θεράποντες ιατροί να κάνουν λόγο για «ήπια συμπτώματα», την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να λαμβάνει έναν επιθετικό συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η ιατρική ομάδα του προέδρου εμφανίζεται κατά καιρούς αινιγματική, καθώς όταν ο ιατρός του Λευκού Οίκου Κόνλεϊ ερωτήθηκε κατά πόσο ο Τραμπ έχει σημάδια πνευμονίας ή κάποια βλάβη στους πνεύμονες, απάντησε: «Ναι, οπότε τα παρακολουθούμε όλα. Υπάρχουν κάποια αναμενόμενα ευρήματα, αλλά τίποτα με μεγάλη κλινική ανησυχία».
Η Ροσέλ Βαλένσκι από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δήλωσε: «Η αίσθηση μου είναι ότι μας αποκαλύπτουν μόνο ό,τι είναι θετικό και περιορίζουν ό,τι δεν είναι καλό».
Ο Ρόμπερτ Ουάτζερ, πρόεδρος της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σημείωσε ότι εάν κάποιος ασθενής είχε τα συμπτώματα και τη θεραπεία του Τραμπ και επιθυμούσε να αποχωρήσει από το νοσοκομείο μόλις τρεις μέρες από την είσοδο του, θα έπρεπε να υπογράψει ότι το πράττει απέναντι στις εντολές των γιατρών, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. «Για κάποιον που χρειάστηκε να του χορηγηθεί ρεμβεσιβίρη και δεξαμεθαζόνη, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο ενδεχόμενο που ο ασθενής θα ήταν εντάξει να πάρει εξιτήριο, ακόμα κι αν διαθέτει την ιατρική επάρκεια και ικανότητα του Λευκού Οίκου», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής ιατρικής, τόνισε ότι στοιχηματίζει πως «η ιδέα του εξιτηρίου είναι του ιδίου του προέδρου και όχι των ιατρών του».
Η θεραπεία και οι κίνδυνοι
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός ότι ο Τραμπ είναι ενδεχομένως ο πρώτος ασθενής με covid-19, ο οποίος λαμβάνει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό τριών ισχυρών θεραπειών. Η Βαλένσκι τόνισε ότι όταν εξετάστηκε κλινικώς η δεξαμεθαζόνη, ουδείς από τους ασθενείς έλαβε το κοκτέιλ αντισωμάτων που χορηγήθηκε στον Τραμπ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι πολλοί γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πώς αυτές οι θεραπείες αλληλεπιδρούν, ειδικά όταν έχουν χορηγηθεί σε έναν 74χρονο υπέρβαρο άνδρα, ο οποίος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. 
Όλοι οι επιστήμονες που μίλησαν στην WP συγκλίνουν στην άποψη ότι ένα τόσο πρόωρο εξιτήριο θα έθετε τον Τραμπ σε ενδεχόμενους κινδύνους που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ενώ σε κίνδυνο θα έθετε επίσης όλο το προσωπικό του Λευκού Οίκου σε περίπτωση που δεν λάμβανε μέτρα προστασίας, όπως το να φοράει μάσκα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ