Απεβίωσε σήμερα(14/09) σε ηλικία 66 ετών ο Γιούρι Σέντιχ, ένας αθλητής που έγραψε ιστορία στον παγκόσμιο στίβο. Ο Σέντιχ υπήρξε κορυφαίος σφυροβόλος και είναι ακόμα και σήμερα κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ με 86.74. Μια επίδοση που σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου του 1986 στην Στουτγάρδη.
Ο Σέντιχ, που αγωνίστηκε με τη σημαία της τότε Σοβιετικής Ένωσης, κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ και κατάφερε ν’ ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου στίβου, έχοντας παράλληλα στην κατοχή του ένα από τα πιο παλιά παγκόσμια ρεκόρ.
Θυμίζουμε πως ενώ ήταν φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και στη διοργάνωση του 1984 στο Λος Άντζελες, δεν αγωνίστηκε αφού μεσολάβησε το μποϊκοτάζ του ανατολικού μπλοκ, ως απάντηση σε αυτό της Δύσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ρωσικής πρωτεύουσας.
Ο Σέντιχ γεννήθηκε στην πόλη Νοβοκερκάσκ της Ρωσίας στις 11 Ιουνίου 1955, ενώ την τελευταία δεκαετία της ζωής του ζούσε μόνιμα στη Γαλλία.
Το 1991 στο Τόκιο κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο, ενώ στην καριέρα του ανέβηκε και άλλες τρεις φορές στη ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1978, 1982, 1986).

(in.gr)