Κατευθύνσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών  της ευρωζώνης ενόψει της σύνταξης και κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2021 από τα κράτη-μέλη δίνουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Στην επιστολή την οποία έλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνεται ότι η ρήτρα διαφυγής θα ισχύσει και το 2021, δηλαδή θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και το επόμενο έτος. Όπως τονίζεται τα μέτρα που θα λαμβάνονται και το 2021 θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας : " Θα πρέπει να είναι σωστά στοχευμένα και προσωρινά όπως και η χρήση και η αποτελεσματικότητά τους ενώ θα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα έκτακτα μέτρα μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη βάση των οικονομιών, στηη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ παράλληλα θα παράσχουν μία θετική επίπτωση στη ζήτηση".
Για το 2021 στην επιστολή αναφέρεται ότι η δημοσιονομική πολιτική που σχεδιάζεται πρέπει στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο να λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων που σχεδιάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.  «Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις» επισημαίνεται στην επιστολή.
Παράλληλα, προτείνεται να διατηρείται και να παρακολουθείται τακτικά η δημοσιονομική πολιτική και οι στόχοι που έχουν τεθεί. Μάλιστα ως μια πρώτη ευκαιρία για να γίνει αυτό θα είναι εντός του τρέχοντος έτους όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης, με βάση τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις και όταν θα συζητηθούν το πόρισμα και οι συστάσεις της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει ειδική έμφαση στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν και θα σχεδιαστούν. Αναφορικά με το κατά πόσο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, στηρίζουν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα των οικονομιών, αλλά και για το κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τη τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Το θέμα εφαρμογής της ρήτρας γενικής διαφυγής αναμένεται να επανεκτιμηθεί την άνοιξη του 2021 με βάση τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

Ραλλού Αλεξοπούλου (Η Ναυτεμπορική)