Με τα πολεμικά μέτωπα σε μεγάλο βαθμό στάσιμα εδώ και αρκετές ημέρες, Ρώσοι και Ουκρανοί επιστρέφουν στο πεδίο της διπλωματίας, αν και οι προσδοκίες είναι από όλες τις πλευρές πολύ περιορισμένες. Για πρώτη φορά από τις 10 Μαρτίου, αντιπροσωπείες των δύο εμπολέμων συναντώνται σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, προς ανίχνευση των προοπτικών για κατάπαυση του πυρός. Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφραζε χθες το βράδυ την απαισιοδοξία του δηλώνοντας: «Ο,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».
Λύση Κορέας
Την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής αρχηγός ΓΕΕΘΑ στη Μόσχα είχε δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού θα επικεντρωθούν από εδώ και εμπρός στην «απελευθέρωση» των περιοχών του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο το Κίεβο δεν είδε αυτή τη δήλωση ως προαναγγελία αναδίπλωσης, μάλλον το αντίθετο. Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του ουκρανικού στρατού, Κίριλο Μπουντάνοφ, εκτίμησε την Κυριακή ότι στόχος του Πούτιν είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία, κατ’ αντιστοιχία με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, δημιουργώντας ένα είδος ντε φάκτο κρατικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές. Την ίδια μέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σκιαγράφησε το περίγραμμα των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένος να κάνει (και να μην κάνει) προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση το συντομότερο δυνατόν. Μιλώντας σε ομάδα ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, με διεθνείς εγγυήσεις, όπως επίσης και για μια «συμβιβαστική λύση» στο θέμα του ρωσόφωνου Ντονμπάς. Τόνισε όμως ότι η όποια λύση θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ουκρανικό λαό, με δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθούσαν να ανασκευάσουν τις επίμαχες δηλώσεις Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του, που προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Αμερικής όσο και από συμμάχους των ΗΠΑ. Από τη Βαρσοβία, όπου βρέθηκε το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη» και δήλωσε (εκτός χειρογράφου, στη διάρκεια ομιλίας του) ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία».

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ