Χάος επικρατεί στα νοσοκομεία στην πόλη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ περί τα 33 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, σε μία άνευ προηγουμένου απαγόρευση των μετακινήσεων προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός. Απέναντι στην τεραστια ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι αρχές της Βουχάν χτίζουν σε χρόνο dt νοσοκομείο με 1.000 κλίνες.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εκατοντάδες κρούσματα στη Βουχάν, εκσκαφείς και μπουλντόζες ξεκίνησαν χθες εργασίες για την ανέγερση έως την επόμενη εβδομάδα ενός νέου νοσοκομείου, αναφέρουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Ανάλογα νοσοκομεία είχαν ανεγερθεί στο Πεκίνο, το 2003, όταν ξέσπασε η επιδημία του ιού SARS, ο οποίος εξαπλώθηκε σε 30 χώρες και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 800 άνθρωποι.  
Η εξάπλωση του κοροναϊου
Σε τουλάχιστον 10 πόλεις στην κεντρική επαρχία Χουμπέι έχει απαγορευτεί η είσοδος και η έξοδος των πολιτών, σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει μέχρι στγμής τη ζωή τους 26 άνθρωποι και έχουν νοσήσει περισσότεροι από 800.
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα κλείσει από αύριο τμήματα του Σινικού Τείχους. Οι τάφοι των Μινγκ και το Δάσος με τις Παγόδες, δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη κινεζική πρωτεύουσα, επίσης θα κλείσουν από αύριο. Από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο επίσης το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως «Η φωλιά του πουλιού», το οποίο είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Οι αυξανόμενοι περιορισμοί τίθενται σε εφαρμογή παραμονές του  Σεληνιακού Νέου Έτους, μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στο κινεζικό ημερολόγιο, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στα πατρικά τους σπίτια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε χθες την επιδημία  έκτακτη ανάγκη για την Κίνα, σε κάθε περίπτωση όμως τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί «παγκόσμιος συναγερμός».
Οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν σήμερα έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας. Πρόκειται για ασθενή στη Χέιλοτζιανγκ, επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από τη Βουχάν.
Μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αναφερθεί επίσης και εκτός κινεζικών συνόρων, στην Ταϊλάνδη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη.

naftemporiki.gr