Τυνησιακής υπηκοότητας και 21 ετών φέρεται να είναι ο δράστης της αποτρόπαιας επίθεσης που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Νίκαια και είχε ως τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς και τουλάχιστον έξι τραυματίες.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 21χρονος εισήλθε στη γαλλική επικράτεια μέσω της Ιταλίας, ενώ η ταυτότητα του εξετάζεται από τις αρχές. To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως ο «μακελάρης» πέρασε από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και πέρασε στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου.
Νωρίτερα, πηγή που πρόσκειται στις έρευνες, ανέφερε πως ο δράστης ονομάζεται Μπραχίμ Αουισάουι και πιστεύεται πως επρόκειτο για «μοναχικό λύκο».
Σημειώνεται πως η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αιθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».
Μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.
Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ήταν ο νεωκόρος της εκκλησίας, ενώ το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.
Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.
Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση
Λίγο μετά το μεσημέρι ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της άγριας μαζικής δολοφονίας, έστειλε μήνυμα πως «η Γαλλία δέχεται επίθεση».
Μιλώντας ενώπιον του γαλλικού έθνους ο Μακρόν ανέφερε πως «η χώρα μας είναι υπό επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών» και πρόσθεσε πως «επιτίθενται στη Γαλλία εξαιτίας των αξιών της ελευθερίας και της επιθυμίας του Παρισιού να μην υποκύψει στην τρομοκρατία».
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην καθολική κοινότητα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό που σημειώθηκε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
O ίδιος δήλωσε ότι θα επεκτείνει την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτών για την προστασία σημαντικών γαλλικών τοποθεσιών, όπως χώροι λατρείας και σχολεία.
Σημειώνεται πως η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.
Σύλληψη Αφγανού με μαχαίρι στη Λυών
Στο μεταξύ η γαλλική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός Αφγανού, οπλισμένου με μαχαίρι, στη Λιόν.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο συλληφθείς ήταν ντυμένος με παραδοσιακή ενδυμασία και όπως ανέφερε πηγή -που επικαλείται το AFP- ο άνδρας θα πέρναγε στη δράση, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό» το περιστατικό.
Ο άνθρωπος που προσήχθη «είχε μαζί του ένα μαχαίρι 30 εκατοστών και φαινόταν έτοιμος να αναλάβει δράση», είπε ο Πιερ Ολιβέρ, ο δήμαρχος του δεύτερου διαμερίσματος της Λιόν. «Ηλικίας 26 ετών και αφγανικής υπηκοότητας, ο άνδρας περιφερόταν στην οδό Βικτόρ Ουγκό κρατώντας ένα μαχαίρι, όταν συνελήφθη», συμπλήρωσε η εισαγγελία της Λιόν.
Την έρευνα έχει αναλάβει η δικαστική αστυνομία της Λιόν, διευκρίνισε η εισαγγελία, επιβεβαιώνοντας πως «σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τα κίνητρά του, την προσωπικότητά του και το προφίλ του» υπόπτου.
Αβινιόν: Απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης
Ένας άνδρας ηλικίας 33 ετών, που απειλούσε περαστικούς στον δρόμο στην Αβινιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, με ένα περίστροφο, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά σήμερα το πρωί, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, που αποκλείουν το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης.
«Απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης. Ο άνδρας βρισκόταν υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου και μίλαγε ακατάληπτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εισαγγελία της Αβινιόν.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ