Σε δεκατέσσερις συλλήψεις έχει προχωρήσει μέχρι στιγμή η αυστριακή αστυνομία, η οποία αναζητεί συνεργούς του 20χρονου δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Βιέννης.
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και ένας άνδρας στο Λιντζ. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ORF πρόκειται για έναν άνδρα, που περιγράφεται ως ισλαμιστής, και ο οποίος συνελήφθη από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, σε σπίτι της πόλης.
Μέσα σε 9 λεπτά
Οσον αφορά στις συνθήκες εξουδετέρωσης του δράστη, ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι αυτή επετεύχθη μέσα σε εννέα λεπτά.
Η επίθεση ξεκίνησε στις 8 τοπική ώρα και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που έσπευσαν επί τόπου πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη στις 8:09.
Χωρίς την άμεση επέμβαση των δυνάμεων, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη, ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός.
Είχε φυλακισθεί ξανά
Ο βασικός ύποπτος που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του.
Μάλιστα, ο βασικός ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση είχε καταφέρει να εξαπατήσει το πρόγραμμα «αποριζοσπατικοποίησης» δίνοντας την την εντύπωση ότι δεν έχει ενταχθεί σε ακραίες ομάδες, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.
Δεν προκύπτει δεύτερος δράστης
Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει.
Πληροφορίες για συλληφθέντες από Βαλκάνια
Νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι, ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται άτομα που κατάγονται από βαλκανικές χώρες και τον Βόρειο Καύκασο.
«Υπάρχουν πληροφορίες για πολυάριθμες συλλήψεις όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Αυστρίας», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν άτομα που κατάγονται από μια σειρά βαλκανικές χώρες, από τον ισλαμικό κόσμο και τον Βόρειο Καύκασο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες».

Mε πληροφορίες από AFP, Reuters