Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες έπειτα από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως ηγέτες που κερδίσαμε τις εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τη θετική κατεύθυνση» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Κατά το τουρκικό κρατικό πρακτορείο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι τα πιο σημαντικά θέματα που συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη «σχετίζονταν με τη Δυτική Θράκη, το ζήτημα των μουφτήδων».

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο μέλλον έπειτα από προκαταρκτικές προετοιμασίες που θα γίνουν σε επίπεδο πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών.

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσελίκ

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, είχε δηλώσει ότι «με νησιά στρατιωτικοποιημένα και με βάρκες να βυθίζονται δεν γίνεται προσέγγιση» ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ χαρακτήρισε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Ερντογάν, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «το θέμα του εξοπλισμού των νησιών παράγει μια πολύ υψηλή ένταση που κλειδώνει άλλα θέματα. Όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, όταν βυθίζεις βάρκες για να σκοτώσεις ανθρώπους στη Μεσόγειο ή όταν εξοπλίζεις τα νησιά, τότε θα γίνει κάτι άλλο και όχι προσέγγιση».

Σολτς: Εφικτή μια καλύτερη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς εξέφρασε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχουν όντως την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μία καλύτερη σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματά του από τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο κ. Σολτς τόνισε ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη «να φροντίσει για τις καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο».

naftemporiki.gr