Υπό το βλέμμα του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, η Αγγλία έκοψε το πρώτο εισιτήριο της ιστορίας της για τον τελικό του Euro, καθώς επικράτησε με 2-1 στην παράταση της Δανίας και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την Ιταλία.
H Aγγλία μπήκε επιθετικά στον ημιτελικό του Γουέμπλεϊ και πίεσε τη Δανία η οποία μετά το πρώτο δεκάλεπτο κατάφερε να ισορροπήσει την αναμέτρηση και να αρχίσει να αναζητεί ρήγματα. Παρότι στο 13’ ο Στέρλινγκ έψαξε ένα γκολ, χωρίς να ανησυχήσει ιδιάιτερα τον Σμάιχελ, στο 25’ η Δανία με τον Ντάμσγκαρντ έφτασε πιο κοντά στο 1-0, αλλά το σουτ του έφυγε λίγο άουτ.
Ο,τι δεν κατάφερε ο Δανός άσος της Σαμπντόρια στο 25’, το πέτυχε τρία λεπτά μετά με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ. Η μπάλα «έγλειψε» το αγγλικό τείχος και κατέβηκε ίσα ίσα για να περάσει κάτω από το οριζόντιο δοκάρι του Πίκφορντ, ο οποίος προσπάθησε αλλά ήταν αδύνατο να προλάβει τη μπάλα.
Η Αγγλία, όπως αναμενόταν «μούδιασε» για λίγα λεπτά, η Δανία έψαξε την αντεπίθεση για να διπλασιάσει το τέρμα της, όμως τα «τρία λιοντάρια» πάτησαν ξανά καλά στον αγωνιστικό χώρο του Γουέμπλεϊ. Αρχικά κέρδισαν φάουλ στο 35’ με τον Κέιν σε καλό σημείο, όμως ο Στέρλινγκ… σημάδεψε το κεφάλι του Κιάερ.
Τρία λεπτά μετά ο Κέιν βρήκε το Στέρλινγκ απέναντι από τον Σμάιχελ ο οποίος είπε ένα μεγαλοπρεπές «όχι».
Στο 39’ τελικά, η επιμονή των Αγγλων ανταμείφθηκε. Με πολύ καλή κυκλοφορία, πάλι ο Κέιν βρήκε τον Σακά από τα δεξιά, ο οποίος μπήκε στην περιοχή των Δανών και πάσαρε «μισό» γκολ στον επερχόμενο από το σημείο του πέναλτι, Στέρλινγκ.
Αντί για τον Στέρλινγκ βέβαια… πρόλαβε να σκοράρει ο Κιάερ (αυτογκόλ) σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσοβήσει ένα γκολ που δεν υπήρχε περίπτωση να χαθεί (1-1).
Η Αγγλία πήγε στα αποδυτήρια έχοντας πετύχει αυτό που ήθελε μετά το 1-0: να βγει στο β’ ημίχρονο με ισόπαλο το ματς.
Πάντως, η Αγγλία… άργησε να βγει από τα αποδυτήρια, καθώς η Δανία πάλι προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα και πίεση στους γηπεδούχους. Παρόλα αυτά στο 55’ τα «λιοντάρια» βρήκαν τελική με κεφαλία του Μαγκουάιρ, όμως ο Σμάιχελ έκανε τη δεύτερη απόκρουση του αγώνα, πέφτοντας στη δεξιά γωνία του και διώχνοντας εντυπωσιακά τη μπάλα.
Για τα επόμενα λεπτά, οι δύο τερματοφύλακες ένιωσαν πίεση εκατέρωθεν, καθώς και οι δύο ομάδες «γέμιζαν» τις αντίπαλες περιοχές, αλλά χωρίς κάτι συναρπαστικό.
Η αλήθεια είναι ότι η Αγγλία διατήρησε την κατοχή κι έψαξε ορθολογικά το δεύτερο γκολ, χωρίς όμως να απειλήσει ιδιάιτερα τον Σμάιχελ. Οσο περνούσαν τα λεπτά, η Δανία όλο και περισσότερο έμενε κάτω από τη σέντρα και οι Αγγλοι αναζητούσαν μεν τη «χρυσή» φάση, όμως έχοντας κατά νου και μια μοιραία αντεπίθεση που ήταν πιθανό να δεχθούν.
Ουσιαστικά, ο «Γιάννης φοβήθηκε το θεριό και το θεριό τον Γιάννη» κι όσο η αναμέτρηση πλησίαζε προς το φινάλε, τα ρίσκα εξαφανίστηκαν. Μοιραία, ο ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση.
Εκεί όπου η Αγγλία έκλεισε περισσότερο τη Δανία στην περιοχή της, με την τελευταία να μην απειλείται ουσιαστικά. Στο 102’ όμως ο δαιμόνιος Στέρλινγκ τρύπωσε στην περιοχή της Δανίας από τα δεξιά, ανετράπη, το VAR επιβεβαίωσε την όχι τόσο ξεκάθαρη παράβαση και ο Χάρι Κέιν στο 104’ νίκησε τον Σμάιχελ με δεύτερη προσπάθεια, καθώς ο χαρισματικός τερματοφύλακας απέκρουσε την εκτέλεση αλλά όχι και το ριμπάουντ.
Στο β΄ημίχρονο της παράτασης η αποκαμωμένη πλέον Δανία προσπάθησε να απαντήσει (μόνη καλή φάση της το σουτ του Μπρέιθγουέιτ στο 114’ που απέκρουσε ο Πίκφορντ), όμως η Αγγλία έλεγξε απόλυτα την αναμέτρηση, έπαιξε με τον χρόνο και πήρε την πρόκριση.

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ