Μεγάλο βουνό είχε να διαβεί και πολλά θαύματα να κυνηγήσει η Ελλάδα για να περάσει από την κλειδαρότρυπα στα πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά στο γήπεδο φάνηκε πως ούτε τις δυνατότητες είχε ούτε την πίστη ότι μπορούσε να νικήσει την Ισπανία και να παραμείνει ζωντανή.
Αν και η νίκη-έκπληξη της Γεωργίας με 2-0 επί της Σουηδίας έδινε ένα παραπάνω κίνητρο και περισσότερες (μαθηματικές) πιθανότητες να κρατήσει με νίκη τον δρόμο ανοικτό, η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ 1-0 από τη «φούρια ρόχα» και αποχαιρέτησε τα όπλα, υπό το χειροκρότημα περίπου 10.000 φιλάθλων που τη στήριξαν μέχρι τέλους.
Το να ηττηθεί η Ελλάδα από την Ισπανία, Νο 7 στο παγκόσμιο ράνκινγκ, δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε και όνειδος. Η καλύτερη ομάδα πήρε εξαρχής τον έλεγχο και ήταν συνεχώς στην επίθεση, αλλά δεν είχε απειλήσει ούτε μία φορά μέχρι να σκοράρει ο Σαράμπια με πέναλτι-γρίφο στο 26΄ έπειτα από άτσαλο μαρκάρισμα του Γιαννούλη και ενώ μέσα στον συνωστισμό φάνηκε να υπάρχει επιθετικό φάουλ (χέρι).
Η παθητική αντίδραση της ομάδας μας έφερε μια εικόνα απόλυτης κυριαρχίας των Ισπανών μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, με μόνη κλασική ευκαιρία το τετ α τετ του Μοράτα που εξουδετέρωσε ο Βλαχοδήμος. Η Εθνική μας βγήκε μπροστά και πήρε ρίσκο στο β΄ μέρος για τα δύο γκολ μιας μεγάλης ανατροπής, δεν απείλησε όμως καθόλου. Οι Ιβηρες έπαιξαν «σβηστά» και με ασφάλεια, ψάχνοντας χαλαρά το δεύτερο γκολ της εξασφάλισης με αντεπιθέσεις.
Η ήττα-αποκλεισμός δεν φαίνεται να αλλάζει το μέλλον του Τζον Φαντ Σιπ. Ο 59χρονος τεχνικός έχει συμφωνήσει προφορικά να παραμείνει με ορίζοντα το επόμενο Εuro, όπως επιβεβαίωσε και η ολλανδική De Telegraaf.
ΕΛΛΑΣ: Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Τζαβέλλας, Γούτας, Γιαννούλης (67΄ Λημνιός), Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης (78΄ Πέλκας), Σιώπης, Μάνταλος, Μασούρας (46΄ Τζόλης), Παυλίδης (46΄ Δουβίκας).
ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Καρβαχάλ, Ινιγκο Μαρτίνεθ (89΄ Αθπιλικουέτα), Λαπόρτ, Γκαγιά, Γκάβι (65΄ Μπουσκέτς), Ρόδρι, Κόκε, Ντε Τομάς (56΄ Ροντρίγκο), Μοράτα (65΄ Φορνάλς), Σαράμπια (56΄ Ολμο).
Τα αποτελέσματα του 2ου ομίλου (7η αγωνιστική): Γεωργία – Σουηδία 2-0 (61΄, 77΄ Κβαρατσκέλια), Ελλάς – Ισπανία 0-1. Η βαθμολογία: Ισπανία 16, Σουηδία 15, Ελλάς 9, Γεωργία 7, Κόσοβο 4. Η τελευταία αγωνιστική, Κυριακή 14/11 (21.45): Ελλάς – Κόσοβο, Ισπανία – Σουηδία.

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ