Καλύτερη αρχή δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Η Εθνική ομάδα διέψευσε όλα τα σε βάρος της προγνωστικά και απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Ισπανία στην Γρανάδα, κάνοντας ένα ονειρεμένο ξεκίνημα στην προσπάθειά της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Απέναντι στο απόλυτο φαβορί του ομίλου, η Εθνική ομάδα τήρησε πιστά το αγωνιστικό πλάνο του Φαν΄τ Σχιπ, δεν πανικοβλήθηκε όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, ενώ όταν –απρόσμενα είναι η αλήθεια- ισοφάρισε, κατάφερε να προφυλάξει, παρά την πίεση που δέχτηκε, αυτόν τον βαθμό μέχρι το τέλος.
Οι Ισπανοί, όπως ήταν αναμενόμενο, μπήκαν δυνατά θέλοντας να «καθαρίσουν» από το νωρίς το παιχνίδι. Στο 32΄είχαν δοκάρι σε σουτ του Ολμο έξω από την περιοχή, ενώ ένα λεπτό αργότερα, άνοιξαν το σκορ, όταν ο Κόκε έβγαλε μπαλιά στην πλάτη της άμυνας και ο Μοράτα με άψογο τρόπο, νίκησε τον Βλαχοδήμο, δίνοντας το προβάδισμα στην Ισπανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο το πρώτο μέρος, η Εθνική δεν πέρασε ούτε την… σέντρα, δείχνοντας να μην μπορεί να κρατήσει καθόλου την μπάλα στα πόδια της. Παρόλα αυτά, κατάφερε να μείνει στο ματς, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια, έχοντας στην πλάτη της μόλις ένα τέρμα.
Στο ημίχρονο ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ επενέβη, με τις κινήσεις του να αλλάζουν και την εικόνα της Εθνικής, αλλά και την μοίρα του αγώνα. Η είσοδος του Τζόλη και του Σιώπη, έδωσαν στην ομάδα την ταχύτητα που της έλειπε, αλλά και τη δυνατότητα να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή. Ετσι στο 55ο λεπτό, έπειτα από μια προσπάθεια διαρκείας, ο Ινικο Μαρτίνεθ αν και έδιωξε την μπάλα, βρήκε παράλληλα το γόνατο του Μασούρα με τον Ιταλό ρέφερι, Μάρκο Γκουίντα, να δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Μπακασέτας ένα λεπτό μετά, δεν αστόχησε και έφερε το ματς στα ίσα.
Στη συνέχεια, η Εθνική κατάφερε αποδίδοντας πολύ καλά στο αμυντικό της πλάνο να προφυλάξει την μεγάλη της περιοχή, απειλήθηκε μόλις μια φορά στο 75’, και τελικά πήρε έναν βαθμό απέναντι σε μια ομάδα που πριν από μερικούς μήνες για το Nations League είχε βάλει έξι γκολ στους Γερμανούς.
Η επιτυχία για την Εθνική, είναι τεράστια, για να έχει όμως αξία όσον αφορά στη συνέχεια των προκριματικών θα πρέπει να συνδυαστεί με νίκη στο παιχνίδι της επόμενης Τετάρτης με την Γεωργία στο γήπεδο της Τούμπας.
Ισπανία (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Γιορέντε, Ράμος (46’ Ινίγο Μαρτίνεθ), Γκαρθία, Γκαγιά, Όλμο (65’ Πέδρι), Ρόδρι, Κόκε (72’ Ογιαρθάμπαλ), Φ. Τόρες (72’ Τιάγκο), Μοράτα, Κανάλες (65’ Χιλ)
Ελλάδα (Τζον Φαν’τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τσιμίκας (80’ Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Μάνταλος (46’ Τζόλης), Λημνιός (46’ Σιώπης), Μασούρας (65’ Φορτούνης), Μπακασέτας (78’ Γιακουμάκης).

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ